Skip to content

Japanilainen curry カレー

curry rice
cc-by Hajime Nakano

Jos japanilaiset jossain ovat hyviä niin vierasmaalaisten vaikutteiden pusertamisessa joksikin aivan uudeksi. Japanilainen curry on oiva esimerkki tästä ilmiöstä. 1800-luvun Brittein suurvallan aikoihin siirtomaa Intia istutti omat vaikutteensa siirtomaavallan laivaston keittiöön; muuten tylsiä pataruokia maustettiin intialaisilla maustesekoituksilla. Nämä ’curryt’ sitten vuorostaan inspiroivat japanilaisia kokkeja tekemään jotain sinne päin ja näin syntyi kare. Kare on niin suosittua, että sitä voisi kutsua Japanin kansallisruoaksi.

Kare Raisu on kahden välikäden perverssi imitaatio intialaisesta ruoasta; se on todellisuudessa vain glorifioitu ruskeakastike, jossa voidaan kypsentää kaikkea kasviksista lihaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi erittäin herkullinen ruokalaji, joka voidaan helposti sovittaa eri ruokavalioille.
Se sopii hyvin myös opiskelijoille ja muille vähävaraisille.

Vihannessekoitus

  • 1-2 isoa sipuli hienonnettuna
  • 4 perunaa
  • 4 porkkanaa
  • 1 rkl garam masala -jauhetta
  • 2-3 rkl soijakastiketta
  • tilkka öljyä
  • 5 dl vettä

Kastikepohja

  • 3 rkl voita tai paistamiseen sopivaa kasvirasvaa (ei öljyä)
  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl tonkatsu- tai HP-kastiketta
  • 3 rkl garam masalaa tai curry-jauhetta
  • ½ tl cayenne-pippuria
  • 2 tl mustapippuria

Kuumenna keskimatalalla lämmöllä tilkka öljyä suuressa pannussa. Lisää hienonnettu sipuli ja paista vähintään vartti. Kareesta tulee parempaa jos antaa sipulin karamellisoitua ja ruskistua hitaasti – aikaa tähän voi kuitenkin upota yli puoli tuntia.

Kun sipuli on vähintäänkin selvästi läpikuultavaa, lisää suupaloiksi pilkotut perunat ja porkkanat ja lisää garam masala-jauhe ja 5 dl vettä. Anna kasvisten keittyä matalalla lämmöllä kunnes pehmenevät (n. 20 minuttia). Sillä välin teemme kastikepohjan.

Sulata voi pienessä kattilassa keskilämmöllä. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, kaada jauhot ja garam masala voin sekaan ja sekoita lastalla paksuksi tahnaksi. Paista tahnaa kunnes sen väri saa ruskean sävyn – n. minuutin. Lisää ketsuppi, tonkatsu-soosu, cayenne-pippuri ja mustapippuri, ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Paista lastalla sekoittaen kunnes seos kuivuu ja alkaa murustaa, jolloin se alkaa olla selvästi tummaa väriltään. Sammuta levy ja nosta kattila jäähtymään.

Kun kasvikset ovat kypsiä haarukalla kokeiltaessa, sekoita pari ruokalusikallista kasvisten keittovettä maustetahnaan ja vispilöi seos tasaiseksi. Sekoita seos vihannesten mukaan ja kiehauta kunnes kastike alkaa sakeutua. Jos haluat paksumman koostumuksen, painele lastalla perunoita hieman muussiksi. Mausta soijakastikkeella. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä hetki. Tarjoile riisin tai nuudelien kera.

Karesta on helppo tehdä myös esim. kana-, lihasuikale-, kinkku-, soijasuikale- ja tofuversioita. Makuelämystä voi myös kehittää käristämällä nopeasti näitä aineksia sipulin paistamisen loppuvaiheilla. Onnea kokeluihin!

Lilja on poliittisuutensa lisäksi myös intohimoinen kokki.
Lue reseptit, vinkit ja arvostelut osoitteesta liljat.fi/ruoka/

 

Published inRuoka

One Comment

  1. Varmaan top 5 -listallani kaikista maailman ruoista. Ja nykyään saa Jyväskylässäkin etnokaupoista ja marketeistakin japanialaisia curryblokkeja … paitsi tietysti ”Vermont Curryä” joka on se paras. Mutta S&B:tkin on kaikki aivan 5/5. Taisi tuo Vermont Curry olla vähän kortilla Tokyokanissakin kun viimeksi kävin.

Vastaa