
Kun suomalainen ajattelee japanilaista ruokaa tulee yleensä ensimmäisinä asioina mieleen monimutkaisuus tai kokkaustaitojen puute. Tätä ruokalajia ei tarvitse tuoreen poikamiehenkään pelätä, sillä se on loistavaa perusmättöä. Se on myös erittäin halpaa.
Buta no shōgayaki eli japanilainen inkiväärikäristetty porsas on helppo ja halpa arkiruoka, joka on hyvä myös kylmänä. Tästä syystä se on erinomainen lounas jos ei ole esim. mikroa käytettävissä työpaikalla.
- 400 gr porsaan suikaleita tai viipaloitua porsaankylkeä (ns. kastikeliha)
- 1-2 rkl soijakastiketta
- 1-2 rkl sakea tai valkoviiniä (poikamiesversiona loraus olutta)
- 1 rkl miriniä (voi korvata vahvalla sokeriliuoksella)
- 2 tl valkosipulimurskaa
- 2 tl inkiväärimurskaa
- 1 tl mustapippuria
- ripaus sokeria
Suikaleversiossa suikaleet asetetaan kookkaaseen kulhoon. Sekoita kaikki porsasta lukuunottamatta pienessä kulhossa ja kaada sitten seos suikaleiden päälle. Sekoita hyvin niin, että kastike kuorruttaa suikaleet. Anna marinoitua vartista pariin tuntiin kiireestäsi riippuen. Kuumenna isossa paistinpannussa tai padassa ruokalusikallinen öljyä. Lisää filesuikaleet kastikkeineen ja sekoita hyvin jotta liha ei jää paakuiksi. Pannun tulee olla sen verran kuuma, ettei liha kiehu vaan paistuu. Anna paistua muutaman minuutin hyvin sekoittaen kunnes liha alkaa ruskistua.
Kylkiviipaleversiossa viipaleista leikataan pois liiat reunarasvat ja viipaleet siroitellaan pippurilla molemmin puolin, minkä jälkeen ne tomutetaan vehnäjauhoilla. Kastike säästetään viimeiseen vaiheeseen. Paista ensin viipaleet kullanruskeiksi molemmin puolin, lisää sitten kastikeseos, sekoita ja anna kastikkeen imeytyä ja sakeutua hieman, säännöllisesti sekoittaen.
Kun valitsemasi versio on valmis, siirrä ateria pannulta lautaselle ja tarjoile joko riisin tai kaalisalaatin kera.
Lue reseptit, vinkit ja arvostelut osoitteesta liljat.fi/ruoka/
Be First to Comment