Skip to content

Taloussatuja jääkiekkohalleista

Viime päivinä mediassa on (syystäkin) riepoteltu ”Kalervo Kummolan” (kok.) monitoimi-jääkiekkohallihankkeen mystistä ja yhtäkkistä valtion tuen moninkertaistamista 18 miljoonaan euroon sekä koko tamperelaisen hankkeen taustaperusteluiden uskottavuutta. Hankkeen perusteluna poliittisille päättäjille ja virkamiesvalmistelussa on käytetty kansainvälisen konsulttiyhtiö Deloitten tekemää selvitystyötä, jossa luvataan mm. 3500 pysyvää työpaikkaa Tampereelle.

Työpaikkamäärä tarkoittaisi työpaikkaa joka seitsemännelle työttömälle tamperelaiselle. Samaisessa Deloitten selvityksessä perustellaan ”vipuvaikutuksena”, että jokainen valtion sijoittama miljoona hankkeeseen tuottaa 28-kertaiset yksityiset investoinnit. Näin ollen 18 miljoonan euron valtion tuki areenahankkeelle tuottaisi 500 miljoonan euron yksityisen rahan investoinnit jonnekin. Investoinnithan ovat aina kivoja. Investoinnit powerpoint-slaideilla ovat poliitikoiden ratkaisu työttömyyteen, tyhmyyteen ja eturauhasvaivoihin. Hallitus voisi samalla investoida kansanedustajien talousosaamisen kertauskursseihin.

american-psychoDeloitten selvitys on tietenkin puhdasta taloussatua, Tampereen kaupungin tilauspuppua. Se on samanlaista mittatilaustyönä tuotettua mukamas-neutraalia ulkopuolista arviointia kuin lähestulkoon kaikissa hankkeissa, joissa yksityinen raha sekoittuu miljooniin euroihin julkista rahaa. Siksi tällaisiin selvityksiin (erityisesti niiden esittelyihin) tulisi aina julkisissa hankkeissa suhtautua suunnilleen yhtä luottavaisesti kuin Kremlin verkkomedioihin.

Urheiluareenahankkeet ovat maailmalla tunnetusti hankkeita, joilla erityisesti Taka-Anttiloiden ja Luompaankympeleiden kunnanvaltuustot saadaan lumottua kuvitelmiin nälkälaakson muuttamisesta kansainvälisten konferenssien ja huippu-urheilutapahtumien maailman keskipisteeksi. Ilmiö on niin laaja, että jo vuonna 2010 ruotsalainen ajatuspaja Timbro teki yhdessä Ruotsin veronmaksajien keskusliiton kanssa TV-sarjan ja raportin ruotsalaisista areenahankkeista ja niiden toistuvista epäonnistumisista saavuttaa poliitikoille luvattuja talousvaikutuksia. Raportin otsikko on suomeksi käännettynä Areenakuume – onnenlaskelmia ruotsalaisten kuntien rakentaessa uusia areenoja.

Olisi liian helppoa väittää, että sotkuissa pyörivä Deloitte tai yllätysrahat myöntänyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) olisi tässä yksittäinen syypää. Käytännössä kaikki suuret konsulttiyhtiöt tekevät samanlaisia raportteja asiakkaansa tilauksesta, vaikka välillä ihmetyttää ammattietiikan tulkinta. Ilmiö, jossa julkista rahaa metsästetään yksityisiin kovan rahan hankkeisiin konsulttipupulla on niin yleinen, että on ihme, ettei sille ole vielä keksitty vitsikästä termiä. ”Kepulointi” ei riitä sitä kattamaan, Keskusta, Kokoomus ja SDP omaavat kaikki pitkät hankeperinteet. Gardenit, Guggenheimit ja mikälie-hallit ovat hankkeina kaikki samasta puusta.

YLE uutisten jutussa mainitaan, että Deloitten raportin 3500 työpaikkaa perustuu pääasiassa alueen toimistotilojen rakentamiseen ja että itse halliympäristö työllistäisi ehkä 130 ihmistä, joista vain 15 itse halliin. Selvityksessä käytetään kätevästi sanojen tulkinnanvaraisuutta antamaan ymmärtää, että halli ratkaisee Tampereen työttömyysongelmaa jopa 15% kun kyse on siitä, kuinka monta ihmistä mahtuisi istumaan tyhjiin toimistotiloihin. Tässä onkin toinen asia, jossa erityisesti kunnallispoliitikot saisivat kunnostautua ympäri Suomea mukaanlukien Helsingissä:

Uusia työpaikkoja ei synny tyhjiä taloja rakentamalla sen enempää, kuin linnunpönttö munii uusia talitinttejä

Ellei aidosti synny uusia tarpeita markkinoilla, joita kohtaamaan syntyy oikeanhintaista tarjontaa, ei synny työpaikkoja. Jos joku perustaa työpaikan tyhjään toimistotilaan, se todennäköisesti vain muuttaa talosta toiseen.

On mahdotonta sanoa, onko tässä miljoonaottelussa kyse Kokoomuksen sisäisestä rahanjaosta äänestyspiirin falloshankkeisiin siltarummulla ennen kuntavaaleja vai jostain muusta, mutta joku hyvän maun raja tässä pitäisi tunnistaa. Hallitukselle on asetettu kovia odotuksia, mutta se tekee toistuvasti toimillaan ja julkisella samppanjaördäyksellä sen kritisoimisen ja naurunalaiseksi saattamisen aivan liian helpoksi. Ei tarvitse liiaksi ihmetellä sitä, että gallupeissa kolmen suurimman puolueen kannatus valuu Vihreille.

P.S. Hyvää ja rauhallista juhannusta

Published inpolitiikka

Be First to Comment

Vastaa