Skip to content

Sisäministeri Räsänen ajaa hurjia pakkokeinoja vetoamalla terrorismiin

Keskustelussa ovat jo ilmenneet sanat “terroristi, maahanmuuttaja, kotoutuminen, muslimi ja Pariisin iskut”. –Alexander Stubb

Päivi Räsäsen (kd.) komennuksessa toimiva sisäministeriö kaavailee jälleen neljän vuoden tauon jälkeen uusia pakkokeinoja. Kuten Helsingin Sanomat tänään uutisoi, on sisäministeriössä laadittu arviomuistio, jonka mukaan poliisilla pitäisi olla oikeus tehdä kotietsintä salassa. Mitä se oikein tarkoittaa?

Noin 2-4 vuoden välein, suojelupoliisi eli Suomen poliisin ~tiedustelupalvelu ja vastavakoiluyksikkö yrittää painostaa poliitikkoja ja sisäministeriötä antamaan mitä erikoisimpia valtuuksia tehdä mitä huvittaa. Viimeksi olen puuttunut tähän prosessiin neljä vuotta sitten juuri ennen eduskuntavaaleja 2011, kun pakkokeinolain mitä oudoimpia muutoksia haluttiin piilottaa 310 000 sanaiseen lakiesityspakettiin. Se on luetuin artikkelini koskaan.

Mitä oikein tapahtuu?

Helmikuu 2011 – Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) “Sinuhe Egyptiläiseksi” kutsuttu esitys on niin pitkä, ettei sitä voi kukaan ehtiä , kun se ajetaan kiireellisenä eduskunnan käsiteltäväksi. Harva kansanedustaja ymmärsi mitä se sisälsi. Siinä ei kuitenkaan kehdattu toteuttaa salaista kotietsintää muuten kuin tietokoneen osalta.

Syyskuu 2012 – SuPon johtaja Antti Pelttari sanoo Huomenta Suomen lähetyksessä, että hän haluaa lisää kovia pakkokeinoja, joista yksi olisi salainen kotisetsintä. Lausuntoa kauhistellaan.

Maaliskuu 2013 – Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) pitää täysistunnon puheenvuorossaan kansalaisten oikeusturvaa kotietsinnöissä vähäpätöisenä muodollisuutena ja laillista menettelyä turhana rasitteena. Kari Tolvanen on rikosylikomisario ja hänen puheensa edustaa kattavaa kuvaa poliisijohdon olemattomasta kunnioituksesta laillista menettelyä kohtaan.

Tammikuu 2015Päivi Räsänen (kd.) ilmoittaa selvittävänsä salaista kotisetsintää, eli taas on tullut käsky. Räsänen vetoaa Pariisin terrori-iskuihin ja rikosten ennaltaehkäisyyn. Kyselytunnin aikana pääministeri Alexander Stubb tuli väliin ja varoittelu, että keskustelussa ovat jo ilmenneet sanat “terroristi, maahanmuuttaja, kotoutuminen, muslimi ja Pariisin iskut”. 

Maaliskuu 2015 – Sisäministeriön muistiossa esitetään salaista kotietsintää rikosten ennaltaehkäisyyn jopa sellaisissa rikoksissa, joissa maksimirangaistus on vain kaksi vuotta.

Sisäministeri Räsänen siis haluaa poliisille oikeuksia, jotka perustellaan terrorismin vastaisella toiminnalla, mutta joita tosiasiassa sovellettaisiin huomattavasti arkisempiin rikoksiin. Suomessa ei ole mitään sellaista terrorismin uhkaa, joka olisi suhteessa sisäministerin puheisiin.

Miksi poliisi haluaa lisäävaltuuksia ja vähemmän valvontaa? Koska se tietenkin helpottaisi heidän työtään, tietenkin. Monen suomalaisen työtä helpottaisi myös se, ettei maksettaisi veroja tai sovellettaisi työmailla mitään turvallisuusohjeita. Työn helppous ei voi koskaan olla peruste heikentää omavaltaisesti pakkokeinoja ja väkivaltaa käyttävän viranomaisen valvontaa ja menettelyohjeita. Tämä on oikeusvaltion pohja, jolle kaikki muu rakentuu.

Meillä on vielä Jari Aarnion tapaus tuoreessa muistissa. Se on harvinainen tapaus, koska se eteni oikeuteen asti. Yleensä syyttäjä päättää säännönmukaisesti lopettaa poliisien virkarikosten tutkinnan. Aarnion tapaus on jäävuoren huippu. On yleistä tietoa, että poliisi jatkuvasti ja kaikesta huolimatta tekee salaisia kotietsintöjä jälki-ilmoituksella tai jättää ilmoittamatta, eikä kunnioita epäillyn läsnäolo-oikeutta pienissäkään rikoksissa. Sääntöjen rikkominen on vakiintunut tapa, koska kotietsintöjä ei valvo kukaan muu kuin poliisi itse. Suomessa kotietsintään ei tarvita oikeuden lupaa, vaan siihen riittää löyhä epäilys. Nyt sisäministeri esittää entisten virkarikosten laillistamista.

Tällaiselle viranomaiskulttuurille, joka vähät piittaa laista, ei tule antaa mitään uusia pakkokeinoja ennen kun johtamisen ongelmiin ja kulttuuriin on puututtu. Älyttömin oli Kari Tolvasen (kok.) ehdotus, että poliisit voisivat videokuvata omat kotietsintänsä. Ei vallan käyttäjää voi pitää vastuussa oman vallankäyttönsä mahdollisten rikosten todistusaineiston luomisesta. Jos työtä halutaan helpottaa, palkataan lisää poliiseja.

Nyt on jälleen vaalit, ja sisäministeri yrittää taas pelotella terrorismilla kuin George W. Bush konsanaan. Dogma Dubya:n ml. “terrorismin vastaisen sodan” seuraukset Yhdysvaltain kansalaisoikeuksille, taloudelle, sisäpolitiikalle ja valtion turvallisuudelle olivat katastrofaalisia ja Yhdysvallat ovat vasta toipumassa tästä. Ei anneta 14 vuotta vanhan typeryyden saada valtaa Suomessa. Kansalla täytyy olla pidempi muisti.

Jossain vaiheessa kirjoitan myös. Supon ja puolustusministeriön työn alla olevasta yrityksestä saattaa Suomeen oma, amerikkalaistyylinen NSA.

Lisälukemista: Syyttäjän asema esitutkinnassa, Lehtelä 2009, Helsingin yliopisto

Published inYleinen

3 Comments

  1. iikoo iikoo

    Asiaa – kunhan korjaat tuon Reijo Aarnion Jari Aarnioksi. Reijo on tietosuojavaltuutettu…

    • ^ Kiitos. Tässä vaalipaneelien välissä kirjoittaessa sattuu.

  2. Hyvä kirjoitus mutta Jari Aarnion juttu on kyllä minusta vähintääkiin koominen. Juttu kertoo enemmänki Poliisien keskinäisestä sekoilusta 🙂 Mielenkiinnolla odotan kestääkö toiki farssi saman ku Aueri.

Vastaa