Skip to content

Kategoria: vastineet

Tuomas Enbuske kohautti olkapäitään

Atlas and the Hesperides
Atlas ja Hesperidit, John Singer Sarge, 1925

Toimittaja Tuomas Enbuske provosoi Apu-lehden artikkelissaan kutsumalla feminsmiä vihapuheeksi. Tarkemmin ottaen kyseessä on Naisasialiitto Unionin levittämä tilasto siitä, että pörssiyhtiötä johtaa useammin Juha-niminen mies kuin nainen. Tiedän kaavion olevan alunperin netissä leviävä meemikuva Yhdysvalloista, enkä sen paikkansapitävyyttä nyt lähde arvioimaan.

Enbusken keskeinen väite on, että kun feministit sanovat pörssiyhtiöiden johtajien olevan yleensä miehiä, se on samanlainen vihapuheen tavoitteita palveleva tilasto kuin ”Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tuleva mies raiskaa 16,5 kertaa todennäköisemmin kuin suomalaissyntyinen”, jonka Enbuske TV-ohjelmassaan oli esitellyt.

Ymmärrän Enbusken ajatusjuoksun, mutta olen eri mieltä hänen analyysistään. Viestintä ei tapahdu tyhjiössä. Jos oletetaan molempien tilastojen kuvaavan todellisuutta, on niillä silti hyvin erilaiset konnotaatiot ja kontekstit.

Mitä Jyväskylän yliopiston rehtorin päätös tarkoittaa?

Jyväskylän yliopiston rehtori antoi vastikään päätöksensä kasvatustieteen professori Tapio Puolimatkan hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilystä. Rehtori on päättänyt, että loukkausta ei tapahtunut ja että yliopisto lopettaa asian käsittelyn.

Itse päätös perustuu suppeaan tulkintaan tutkimuseettisen neuvottelukunnan hyvän tieteellisen käytännön ohjeistosta ja suppeaan luentaan Tapio Puolimatkan asiantuntijalausunnosta eduskunnalle. Ymmärrän sen, koska ei kukaan enää jaksa tätä asiaa ja pitkiä vastineiden vastineiden vastineita, joiden lukemiseen ja kirjoittamiseen kuluu päiväkausia.

Miksi Batman-elokuvan fuusiopommi ei voi toimia

fallout-poster
(Fallout)

Tämä blogaus on viihteellinen, populaaritieteellinen ja käsittelee ydinfysiikkaa ja hypoteettisia ydinaseita. Artikkelin on tilannut Venla Leppänen.

Näin jokin aika sitten Batman: The Dark Knight Rises -elokuvan vuodelta 2012, joka on suomenkieliseltä nimeltään kornisti ”Yön Ritarin Paluu”. Kommentoin elokuvaa katsoessani jo varhain, ettei fuusioreaktorista tolkullisesti voi muuntaa ydinasetta. Muut katsojat eivät olleet vakuuttuneita. Pyynnöstä siis vastaan miksi.