Skip to content

Apotti voi koitua uhkaksi terveydenhoidolle

Istuin juuri kaksi ja puoli tuntia kaupunginhallituksen jaoston kokouksessa, jossa puitiin syvällisesti Apotti-hankkeen hankintamenettelyä ja tietojärjestelmän teknistä toteutusta. Jos et tiedä mistä on kyse, niin kyse on siitä, että jos asioita ei nyt hoideta äkkiä kuntoon, kallis tietojärjestelmä voi vaikuttaa negatiivisesti saamaamme terveydenhoitoon ja rajoittaa tereydenhoidon kehitysmahdollisuuksia. Lisäksi se voi jopa hankaloittaa terveydenhoitohenkilökunnan normaalia työtä. Tätä tuskin kukaan haluaa.

apotti
Kuvitus Apotin esityksestä

Apottia, eli terveydenhoidon tietojärjestelmän valmistelua, ominaisuuksia ja hankintamenettelyä on kritisoitu eri tahojen toimesta julkisuudessa vuosikausia ja usein perustellusti. Hanketta pusketaan kiireellä eteenpäin niin, että se näillä näkymin 26.4. saavuttaa pisteen, ettei siihen voi enää vaikuttaa.

Aikataulua

  • Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan piti päättää Apotin hankinnasta 24.3., mutta se jätettiin pöydälle, jotta voitaisiin kuulla kh:n tietotekniikkajaostoa
  • Tänään 7.4. lausuimme jaostossa sosiaali- ja terveyslautakunnalle huolenaiheitamme hankkeessa
  • Torstaina 9.4. sote-lautakunta kokoustaa ja tekee hankinnasta päätöksen klo 16 kokouksessaan.
  • Jos kaikki etenee kaavan mukaan, Apotin pyörät lähtevät lopullisesti pyörimään hankintaan 26.4.

Ilmaisin kokouksessa pitkän listan huolia Apotin hankintamenettelystä ja sen vaikutuksesta terveystietojärjestelmän toteutettavuuteen, teknisiin yksityiskohtiin ja ominaisuuksiin. Huomattavia teknisiä haasteita liittyy ostotavan kannustimiin, teknisten rajapintojen avoimuuteen ja dokumentaatioon sekä siihen, että tässä jatkokehitettäneen täysin erilaiseen terveydenhoitojärjestelmään kehitettyä mammuttijärjestelmää eikä ole uskottavasti arvioitu esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoitoalan lakimuutosten muutostarpeita kustannuksissa.

Keskeisimmät ongelmat

  • Apotin vaatimusmäärittelystä ei ole tehty ainuttakaan ulkopuolista alan asiantuntijoiden laadun arviota
  • Riski on, että järjestelmän kankeus ja kehittämisen kustannukset pääsevät määräysasemaan sote-alan lainsäädännön ja hoitojen kehittämisessä.
  • Teknistä hankintaa on valmisteltu sote-alalla virkamiesvoimin ja vain Apotin hanketoimistolla. Seuraus voi olla, että saamme kalliilla rahalla jotain muuta kuin mitä terveydenhuolto tarvitsee tai kannattaisi toteuttaa.
  • Jatkokehitettävyys esim. lakimuutosten seurauksena on aidosti täysi kysymysmerkki kustannuksiltaan. Monopolitoimija voi pyytää ja arvottaa työnsä ihan miten haluaa, koska olemme jumissa sen kanssa.
  • Hankinta on toteutettu niin, ettei tarjouskilpailussa ole jäljellä kuin kaksi amerikkalaista suurtoimijaa. Toinen niistä, CGI, on ilmeisesti (?) tulkinnut menettelyn niin, että tarjouskilpailu tehdään vain näytön vuoksi.
  • Ostotapa kiinteällä hinnalla luo kannustimen toimittajille toimittaa vain pienin mahdollinen toiminnallisuus

Kaupunginhallituksen tietotekniikkajaoston kysymyksiin vastasi kokouksessa Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki. Esitin kysymyksiä CGI:n valituksen argumenteista, vaatimusmäärittelyn muutoksista, neuvottelumenettelyn ulkopuolelle sulkemisesta, asiantuntija-arvioista ja osapuolten tasavertaisesta kohtelusta. Muita kysymyksiä esittivät puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.), Mikko Pöri (vas.), Jouko Malinen (sdp) ja Ossi Mäntylahti (kok.).

Pitkän väännön jälkeen sain aikaiseksi Mikko Pörin (vas.) kannattamana sellaisen vastaesityksen, joka hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto on aikataulun sallimissa puitteissa tutustunut Apotti-hankkeen teknisiin yksityiskohtiin.Jaoston erityinen huolenaihe on, että hankkeen vaatimusmäärittelyn laadusta ei ole tehty riippumatonta alan asiantuntijoiden teknistä arviota. Jaosto ei ole saanut käyttöönsä hankkeen päivitettyjä riski- ja kustannusanalyysejä arvioinnin pohjaksi.

Lisäksi jaosto haluaa kiinnittää huomiota kaupunginkanslian valmistelemaan tietotekniikkaohjelmaan 2015-2017, joka sisältää monia suosituksia IT-hankintojen suositeltavista menettelyistä, joita ei kaikkia ole hankkeessa huomioitu.

Toivon sosiaali- ja terveyslautakunnan torstaina 9.4. kokouksessaan huomioivan nämä jaoston huolenaiheet. Apotin vuotavaan laivaan on lastattu koko terveydenhoitomme tulevaisuus, ja se on matkalla kohti karikkoisia vesiä.

Lilja Tamminen
040 2477 928

Published inpolitiikkatietotekniikka

Be First to Comment

Vastaa