Skip to content

YLJA 2/2019: Huoneistovuokrausala vaakalaudalla

Kokousraportti, Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston kokous 1.2.2019.

3) Velvoitteen asettaminen asuinhuoneistojen luvattoman majoituskäytön kieltämiseksi, Iso Roobertinkatu 1

Tapio Klemetti teki elinkeinovapauteen vedoten totaalisen vastaesityksen Mukhtar Abibin kannattamana, joka meni äänestykseen. Jaosto äänesti asiasta 4 jaa, 4 ei, 1 tyhjä, joista itse olin tuo tyhjä. Puheenjohtajan ääni ratkaisu, joten päätettiin esityksen mukaan. Tai sitten asian voi ajatella niin, että oma tyhjä ääneni ratkaisi, jos vaihtoehtona olisi ollut tukea vastaesitystä.
Toimin näin, koska tavallaan toivoisin henkilökohtaisesti, että tapaus johtaisi seuraaviin:
  • Asian puimiseen hallinto-oikeudessa, jotta tämänkaltaisesta toiminnasta saataisiin ennakkopäätös
  • Eduskunnan ryhtyminen asiaan vaikuttavien lakien päivittämiseen ja selkeytämiseen lyhytaikaisen huoneistovuokrauksen suhteen, ennen kaikkea huomioiden toiminnan laatu, laajuus sekä haittojen hallinta, koska tällä hetkellä laki ei millään tapaa osaa ottaa huomioon tällaista toimintaa

Selvää on, että tästä tapauksesta on alkanut merkittävä vyyhti, jossa koko tilapäisen huoneistovuokrauksen liiketoiminta-ala Helsingissä ja muualla on vaakalaudalla. Tämä asettaa mielenkiintoiseen valoon myös vakiintuneita toimijoita, jotka ovat harjoittaneet vastaavankaltaista liiketoimintaa jo n. vuosikymmenen ajan ilman viranomaisten puuttumista. Tämän artikkelin kommenttiosioon saa mielellään osallistua.

4) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vastaselitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle meluhaitta-asiassa koskien ympäristölautakunnan päätöstä 9.5.2017
Esityksen mukaan
5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston lausunto KH:lle YM:n selvityspyynnöstä ja
kuulemisesta liittyen pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamista koskevan toimivallan siirtämiseen
Helsinki on hakenut pohjaveden puhdistamisen mandaattia ELY:ltä, jotta voisi uusia toimivaltansa pilaantuneen maaperän puhdistamisessa.
Esityksen mukaan
6) Vaihtolavacom Oy:n Kyläsaaren siirtokuormausaseman ympäristöluvan muutos
Yritys laajentaa toimintaansa Kyläsaaren toimipisteessä. Vakuutta korotetaan.
Esityksen mukaan
7) YLJAn esitys kaupunginhallitukselle Korkeasaarenluodon luonnonsuojelualueen perustamiseksi
Esityksen mukaan
8) Rakennuslupahakemus, käyttötarkoituksen muutos ja lisärakentaminen, tontti 20811/5, osoite Länsisatamankuja 1, hakija SRV Rakennus Oy
Esityksen mukaan
9) Rakennuslupahakemus, asuinkerrostalo, pysäköintihalli ja kolmen talousrakennusta, sekä huoltorakennuksen purkaminen,  Keinulaudantie 2a, Kontula
Kontulan ostoskeskuksen läheisyyteen on suunniteltu puolikorttelimainen yhteen suuntaan avoin kerrostalorivi. Talo 1 on jo luvitettu, hakemuksessa kyse talosta 2. On mukava nähdä korkeaa rakentamista myös Kontulaa keskustan maisemaa piristämään.
Esityksen mukaan.
10) Rakennuslupahakemus, asuinkerrostalo, Saaristolaivastonkatu 6, Kruunuvuorenranta
Esityksen mukaan
11,12,13) Rakennuslupahakemus, asuinkerrostalot, Tullivuorentie 22, 24, 30 Malmi
Hakijana Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan asuntotuotantopalvelu.
Esityksen mukaan
14) Rakennuslupahakemus, kaksi asuinkerrostaloa, Ida Aalbergin tie 1b, Haaga
Esityksen mukaan
15) Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä, Eläinlääkärinkuja 1
Esityksen mukaan
Published inpolitiikkaympäristö- ja lupajaosto

One Comment

  1. JS JS

    Mitenköhän Erottajankatu 1:n ulkonäön on saanut tuhota tuolla tavalla. Ei tulisi kysymykseenkään että johonkin Alvar Aallon piirtämään asuintaloon edes jossain metsän keskellä lisättäisiin noin kömpelö lisäkerros. Nyt vanhan talon koko ilme on muuttunut aivan sekasikiöksi, jossa peltinen lisäkerros hallitsee koko hommaa,vaikka talo näkyy koko Pikku-Roban matkan. Ihan pisti kiukuttamaan. Jos noin vanhaan lisätään kerroksia, niin kai se nyt pitäisi häivyttää, eikä pistää hallitsemaan koko rakennusta. Nyt se tornikin häviää kuvasta, kun lisäkerros tavallaan syö sen. Todella suuri virhe jatkaa vanhan rakennusperinnön tuhoamista, kun kaunis vanha keskusta ei ole kovin suuri, eikä siellä ole tuhottomasti kauniita rakennuksia ja nyt taas yksi vähemmän. Itse vaatisin muutoksia heti julkisivuun, joilla palautettaisiin rakennuksen ilme sille aikakaudelle jolta se selvisi tähän saakka.

Vastaa