Skip to content

YLJA 8/2017: Rakentamisen lupamaksuja alennetaan Helsingissä

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 8. kokous 10.11.2017 klo 15

4) Rakennusvalvontataksan tarkistaminen 1.1.2018 alkaen

Tämä on itselleni tärkeä muutospaketti, jonka johdosta rakentamisen suunnittelu edullistuu monissa tapauksissa Helsingissä.

Rakennusvalvontataksa on ollut voimassa vuosina 2016 ja 2017.

Rakennuslupahakemukseen sisältyvän väestönsuojan lisälupamaksu 1370 euroa poistetaan.

Vähäisten poikkeamien lupamaksuluokat yhtenäistetään 700 euroon poikkeamien määrästä riippumatta.

Tiettyjä kaupunginosia koskevat 10% ja 20% lisälupamaksut yhtenäistetään 15% lisälupamaksuksi.

Muihin toimenpiteisiin kuten huoneistojen väliin tehtävään kantavan tai osastoivan rakenteen aukon avaamiseen, sellaisen sulkemiseen, tai parveke- ja terassikatoksen rakentamiseen sovelletaan edelleen 575 euron maksua per lupa.

Rakennussuunnitelmasta ennakkoon pyydetyn lausunnon lausuntomaksu poistetaan, koska lausuntoja ei enää voi pyytää.

Kaupungihallituksen poikkeamislupa- ja harkintapäätöksiä ei enää tehdä, joten maksu näistä poistetaan.

Rakennusluvan raukeamisesta johtuvaa lupamaksun osittaista palauttamista täytyy jatkossa hakea vuoden kuluessa raukeamisesta.

Matalanergiataloina toteutettavien asuinrakennusten lupamaksun 20% alennus poistetaan, koska käytännössä kaikki uudishankkeet täyttävät ehdot.

Rakennuksen julkisivun muuttamisen, kattomuodon, katon värityksen, ulkverhouksen rakennusaineen, sen värityksen tai ikkunajaon muuttaminen on ollut rakennuskohtainen 548 euroa. Tämä muutetaan nyt hakemuskohtaiseksi.

Hallinto-oikeudesta johtuvan lupapäätöksen kumoutumisen johdosta palautettavasta lupamaksusta voidaan pidättää jatkossa osa. Sama pätee tapaukseen, jossa hallinto-oikeus toteaa, ettei haetulle luvalle ole ollut tarvetta.

Lupamaksujen tavoitteeksi on asetettu 100 %:n suuruinen kate. Tällöin rakentajat maksavat täyden hinnan saamistaan palveluista. Ajalla 1.1.-30.9.2017 rakennusvalvonnan kate olikin 181 prosenttia, eli turhan suuri. Monet listatut taksoja alentavat muutokset koituvat siis lupahakijoiden hyödyksi.

Bermudankolmion havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy

5) Rakennuslupahakemus: asuinkerrostalo, rivitalo ja autosuoja Kivikontie 1, Mellunkylä

Mellunkylään 4-kerroksinen kerrostalo ja siihen liitetty kaksikerroksinen rivitalo-osa, erillinen kaksikerroksinen rivitalo sekä parkkihalli. Asuntoja kerrostalossa on 91 kpl ja rivitaloissa 15 kpl.

6) Rakennuslupahakemus asuinkerrostalon ja autohallin rakentamiseksi, Kuubankatu 3, Länsisatama

Länsisatamaan rakennetaan 5-6 -kerroksinen Hitas-säädelty asuinkerrostalo ja korttelin yhteisen autohallin osa kansipihoineen.

 

Asuntoja tulee 58 kpl.

Länsisataman asuinalue. Kuubankatu 3 keltaisella. Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy

7) Oikaisuvaatimus viranhaltijan rakennuslupapäätöksestä

Naapuri valittaa naapuritontille asemakaavan mukaisesti rakennetusta autokatoksesta, jolle ei kaavan puitteissa ole voitu muuta paikkaa osoittaa. Kyseessä on naapurin takatontti ja näköala on estynyt.

Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) ei suojaa näköalan menetystä, joten ympäristö- ja lupajaosto hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

8) Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle pientalon muutoslupaa koskevasta valituksesta

Naapurit ovat valittaneet naapuritontille rakennetusta autokatoksesta ensin ympäristö- ja lupajaostolle, joka hylkäsi vaatimuksen. Naapurit ovat nyt valittaneet hylkäyksestä hallinto-oikeuteen.

Ympäristö- ja lupajaosto toteaa ettei päätöstä ole tarpeen tarkistaa ja  että valitus tulisi hylätä.

9) Oikaisuvaatimus viranhaltijan liikerakennusta koskevasta rakennuslupapäätöksestä (Isonpellontie 9)

Valittaja on perunut muutoshakunsa, joten rakennuslupapäätös jää lainvoimaiseksi.

10) Vaatimus kerrostalon jätepisteen aitauksen poistamisesta

Asuinkerrostalo on sijoittanut aitauksensa liian lähelle tontinrajaa. Naapuri on vaatinut toimenpiteitä.

Jäteaitauksen rakentaja on esittänyt selvityksen siitä, että aitauksen muu sijainti aiheuttaisi kohtuuttomia haasteita jätehuollolle. Haitta on lähinnä esteettinen.

Jaosto ratkaisee asian asettamalla istutusmääräyksen siitä, että jäteaitauksen eteen nopeasti kasvaa maisemoiva kasvusto.

11) Pientalon rakentamisen aikaista muutosta sekä rakennusvalvontamaksua koskeva oikaisunhaku

Rakennustyön aikana on haettu muutoslupa, jonka ratkaisussa on kestänyt. Käsittelystä määrätystä laskusta vaadittiin oikaisua.

Tein pohjaesityksen vastaisen muutosesityksen, että jaoston omaan kohtuusharkintaan perustuen hyväksyttäisiin valittajan oikaisuvaatimus koskien 548 euron rakennusvalvontamaksua. Esitykseni voitti 7-1 (1 tyhjä).

Rakentaja vaatii kaupungilta vahingonkorvauksia, joista päättää kaupunkiympäristötoimialan hallintopäällikkö eikä jaosto voi niihin ottaa kantaa.

12) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston esitys kaupunginhallitukselle ja edelleen Uudenmaan ELY-keskukselle Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamiseksi

Ympäristö- ja lupajaosto esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen Uudenmaan ELY-keskukselle Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamista.

Kivinokan vanha metsä annetaan lahjaksi syntymäpäiviään viettävälle Suomelle osana ”Luontolahjani 100-vuotiaalle”-kampanjaa.

Published inpolitiikkaympäristö- ja lupajaosto

Be First to Comment

Vastaa