Skip to content

Apotti tulee taloon. Väittelen aiheesta seminaarissa 2.9.

Tänään on vahvistettu, että Uudenmaan kuntien uusi terveys- ja sosiaalihuollon tietojärjestelmä Apotti hankitaan Epic Systems:iltä. Suomessa Epic:iä edustaa Accenture. Hankintamenettelyssä ainoaksi kilpailijaksi jätetty CGI ei siis tullut valituksi. Hankintamenettely on poikinut useita valituksia markkinaoikeuteen aiemmin, kun aiemmat tarjoajat katsoivat tulleensa väärinkohdelluiksi. Osaa heistä kannustin tekemään valitukset.

Jos et ole seurannut tapaus Apottia aiemmin, yllä oleva tuskin sanoo sinulle mitään. Aiheesta on kirjoitettu kriittisesti aiemmin, mm. omassa blogissani ja Otso Kivekkään blogissa. Apotti-hanketoimiston viestintä taas edustaa aivan toisenlaista näkökulmaa, ja muistuttaa paikoin enemmän yksityistä lobbausyritystä kuin virkamiestyön raportointia.

Lyhyesti: Kyse on siitä, että Uudenmaan kuntien julkisen terveydenhuollon potilas- ja hoitotietojärjestelmä sekä sosiaalihuollon tietojärjestelmät ollaan hankkimassa tavalla, jolla määritelmänmukaisesti saadaan kallista sekundaa, ja jonka ylläpito ja jatkokehittäminen maksaa kohtuuttomasti. Epic-tietojärjestelmä on IT-alan skaalassa muinaisjäänne, joka on tuotettu hankalasti arkaaisella MUMPS-koodikielellä, jota harva enää osaa käyttää ja siksi se on erityisen kallista. Lisäksi järjestelmä on kolossaalinen kompleksi, ja tekee terveydenhuollon täysin riippuvaiseksi sen jatkuvasta ylläpidosta. (Englanninkielinen sana “mumps” tarkoittaa suomeksi sikotautia.) Yksi suuri ja todennäköinen uhkakuva on se, että järjestelmän kankeus muodostaa esteen SoTe-alan lainsäädänönn kehittämiselle. Kaikki tämä, ja monet muut yksityiskohtaisemmat huolenaiheet, ovat ansainneet hankkeelle haukkumanimen “Epic Fail“. Jos et muuten saa koppia siitä, miksi sinua tulisi asia kiinnostaa, niin jää pohtimaan sosiaali- ja terveydenhuollon kulurakennetta. Kun maksetaan ylikalliista IT:stä, tekee se ison loven sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen. Se on suoraan pois kansan hyvinvoinnista.

Otso ja minä edustamme molemmat vihreitä Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaostossa, jossa asiaa on käsitelty lähinnä tiedoksiantoina. Varsinaiset päätökset on tehty kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnissa, mikä on budjettikuntanäkökulmasta ymmärrettävää, mutta täysin epätarkoituksenmukaista. Tästä päätöksentekorakenneongelmasta voisi kirjoittaa joskus enemmänkin.

Oleellista on se, että kaikki Apotti-hankkeessa on mennyt juuri niin kuin poliittisesti valveutuneet IT-alan asiantuntijat ovat pelänneet. Asiat eivät siis ole menneet ihan kuin Strömsössä. Virkamiestyön ja olemattoman poliittisen ohjauksen aiheuttanutta vahinkoa maksettaneen SoTe-budjeteista vähintään vuosikymmenen ajan. Vahingon skaala on sadoissa miljoonissa euroissa. Joudumme kaikki tämän maksumiehiksi, joko verojen kautta tai palvelutason laskun aiheuttaman kärsimyksen kautta.

Tästä aiheesta puhun IT-alan Onnistu jättihankkeissa -seminaarin Apotti-paneelissa 2.9. klo 11:15. [linkki]

Kanssaväittelijöinäni paneelissa ovat mm.
Apotin hanketoimiston johtaja Hannu Välimäki,
projektiammattilainen Tapio Järvenpää ja
Espoon tietohallintojohtaja Matti Frank.

Tapahtumapaikkana toimii Munkkiniemen Hilton-hotelli Kalastajatorppa. Tilaisuus on maksullinen.

Published intietotekniikka

3 Comments

 1. Karri Helin Karri Helin

  Kahdesta pahasta Epic on uskoakseni pienempi sen perusteella, mitä olen käyttäjänä havainnut. CGI ei ole vakuuttanut lainkaan HUSin nykyisen potilastietojärjestelmän toimittajana, vaan sen tarjoama Ur Anus palvelinkapasiteeetteinen on täysin alimitoitettu. Oikeasti nimi kirjoitetaan yhtenä sanana, mutta erikseen kirjoitettuna ilmaisu kuvaa järjestelmää paljon paremmin. Sitä käyttäessä tuijottaa tiimalasia yleensä 10 % tehokkaasta työajasta, usein enemmänkin ja erityisesti silloin kun on todellisia työkiireitä. Lisäksi käytettävyys on korkeintaan välttävä, koska ohjelmistokokonaisuus on repaleinen ja vaatii useita kirjautumisia sekä tarkkuutta, koska se vaihtaa aktiivisen potilastiedoston toiseen kesken kaiken. CGIn valinta ohjelmistotoimittajaksi olisi luultavasti nostanut karvat pystyyn kaikilta HUSin hoitajilta ja lääkäreiltä. Niistä Apotti-kipailijoista en osaa sanoa, jotka putosivat matkan varrella.

  • zzzz zzzz

   Karri Helin, jos ymmärtäisit mitä lilja on kirjoittanut niin enpä todellakaan haluaisi jatkossa olla terveydenhuollon ammattilainen. Pääsette todennäköisesti käyttämään ikivanhaa pökälejärjestelmää ja ylläpito & korjaustyöt tulevat maksamaan niin paljon ettei tuo 500 miljoonaa edes riitä.

   • Epic:in käyttöliittymä on “parempi” kuin nykyinen, mutta se johtuu vain sitä, että nykyinen on aivan surkea. Epic:in käyttöliittymät on toteuttettu Visual Basic 6:lla, jonka tuki on käytännössä lopullisesti ajettu alas 2008. Itse Visual Basic 6 on siis vuodelta 1998. Juuri tällaista valmiiksi vanhentunutta romua saa tällaisella hankintatavalla.

    Huomattavasti parempia ja modernimpia ohjelmistoja, joiden ylläpito ja toimittajaloukut eivät ajaisi hyvinvointivaltiota vararikkoon, saataisiin vähän muokkaamalla hankintamenettelyä – mutta tähän virkamiespuolella ei ilmeisesti ole osaamista tai halua. Facebookissa onkin monta kertaa spekuloitu korruptiosta.

Vastaa