Skip to content

#Vaalit2015 Ask Me Anything

Olen Lilja Tamminen, ja pidän blogialustani kautta AMAn. 

AMA on auki 18.4.2015 klo 20:00 – 22:00 ja vastaan parhaani mukaan kysymyksiinne. Ellet ole aiemmin kommentoinut tänne, kommentit kulkevat moderoinnin kautta.

Olen vaikuttanut Helsingin kaupungin päätöksenteossa joukkoliikennekysymyksiin (mm. automaattimetroprojektiin) ja vuoden alusta kaupunginhallituksen tietotekniikkajaostossa.

Muuta huomionarvoista on Komerot – kadotettujen nuorten tarinoita -kirjaprojekti 2011-2013, Tahdon-aloitteen eduskuntakäsittelyn keskusteluun vaikuttaminen case Puolimatkassa ja ylipäätään tieteellisen maailmankuvan puolustaminen huuhaata vastaan – viimeisimpänä esimerkkinä artikkelini Skeptikko-lehdessä sähköallergiasta.

Poliittista kirjoitustyyliäni ja vaikuttamistapaami on useasti kuvattu termillä “no-nonsense“.

Pidän AMAni täällä, koska ennen verkkovastaanottoni ovat degeneroituneet käyttökelvottomiksi trolliarmeijojen takia.

Published invaalit

40 Comments

 1. Joku Joku

  Olet kirjoittanut blogissasi roskatieteestä, sähköherkkyydestä ja Puolimatkan löpinöistä. Mikä on mielestäsi vaarallisinta huuhaata?

  • Vaarallisinta huuhaata on minusta sellainen, joka

   • On puettu tieteen asuun, jolloin maallikko ei osaa arvioida sen todenperäisyyttä
   • Luo “yksinkertaisen” selityksen vaivoille tai ongelmille, joihin ei oikeasti ole yhtä tai yksinkertaista syytä
   • Sisältää sisäänrakennetun toimenpide-ehdotuksen, kuten “aatteen” levittämisen tai muiden vahingoittamisen
 2. Tiedemyönteisyys on tullut onneksi selväksi, kun olen lukenut blogiasi ja FBia. Mutta mitä mielestäsi kannattaa tehdä Suomen alkoholipolitiikalle? Ja kannatatko myynnin vapauttamista, esim. että saisi viiniä ruokakaupoista?

  • Alkoholipolitiikka on siitä erityinen alue, että tehtiin siinä mitä vain, se heijastuu jollain tapaa kansanterveyteen. Siksi en yritä väittää, että minulla olisi siihen jotain taikasauvaa.

   Sen sijaan sanon, että minusta Alkon monopoli voitaisiin lopettaa ainakin viinien suhteen, koska sitä ei käytännössä enää ole; lähes jokaisen isomman marketin kyljessä (ja jopa ABC-aseman) on Alko. Sen sijaan Alko-myymälöiden sijoituspolitiikka palvelee vain S- ja K-ryhmien suurvaltaa ruokakauppojen kilpailussa.

   En pysty arvioimaan mikä olisi terveyden ja verotuksen nettoseuraus siitä, että Suomen alkoholivero laskettaisiin lähemmäs Viron tasoa niin, että viinarallista tulisi kannattamatonta. Näkisin Suomessa mielelläni juomistavan kehittyvän pois perseidenvetämisperinteestä, mutta sen muuttaminen on vaikeaa. Ohjaisin mielummin juomista (vastuullisiin) anniskeluravintoloihin pois kotibileistä verotuksellisin keinoin – voisin aivan hyvin laskea anniskeluravintolan alkoholin arvonlisäveroa tämän vuoksi. (Alkoholiveron palautus olisi ylimääräinen byrokratia, joten ALV:n on helpompi koskea.)

 3. Tohtori Sykerö Tohtori Sykerö

  Kannabis lailliseksi?

  • Kannatan hyvin suunniteltua siirtymistä kohti jonkinlaista Alko-konseptin tai valvottujen anniskeluliikkeiden ratkaisua kannabiksen suhteen. Päihdepolitiikka ei toki koskaan ole ihan yksinkertaista, mutta arvelisin ongelmapäihdekäytön juontavan muista ongelmista kuin päihteistä. Tästä on jonkun tason tutkimusnäyttöäkin viime vuosilta.

  • Sähkötupakka on yksi mahdollinen työkalu tupakan haittojen torjumisessa. En osta väitettä, että sähkötupakka oleellisesti lisäisi tupakkatuotteiden käyttöä tai toimisi porttina päihteiden käyttöön. Sähkötupakka on terveydestään huolissaan oleville tupakoiville eräänlainen “riittävän hyvä” kompromissi verrattuna perinteisiin tupakkatuotteisiin. Sähkötupakassa ei myöskään tarvitse olla yhtään nikotiinia.

   • Omasta mielestäni, karsimalla nikotiini pois sähkötupakasta vaikeutetaan tupakoinnin lopettamista kyseisen laitteen avulla. Lähes kaikki höyryttelijät joita olen tavannut foorumeilla ja keskusteluryhmissä ovat vähentäneet nikotiinimäärää pikkuhiljaa kohti nollaa, osa onkin jo nollassa. Osa ei toki nikotiinin vähentämiseen välttämättä edes tähtää, vaan haluaa vaihtaa terveydelle vaarallisen tavan vaarattomampaan. Käsittääkseni pelkkä nikotiini ei ole oikein käytettynä se vaarallisin nautintoaine pitkäaikaisvaikutuksiltaan.

 4. hj hj

  Mikä on Suomen talouden isoin ongelma ja miten se ratkaistaa?

  • Käsittelin aihetta jonkin verran artikkelissani Talouskeskustelun faktantarkistus.

   Menneiden vuosikymmenten lainsäädännön monimutkaistamuskehitys kostautuu nyt, kun maailma muuttuu nopeammin kuin erittäin laajaa lainsäädäntöä ehtii kehittää. Suomi ei ole kyennyt luomaan puitteita tai kannustimia, joilla pääsisimme mukaan uudenlaiseen vientitalouteen ja säilyttäisimme omistuksen Suomessa. Sosiaaliturvaa on monimutkaistettu kerros kerrokselta, ei yksinkertaistettu tai ajateltu juurikaan kannustin- ja ohjausvaikutuksia. Suomen teollisuus ei ole pystynnyt vastaamaan muiden maiden kehityskilpaan, ja tähän osasyy lienee valtion tuki- ja vero-ohjauspolitiikka, joka on ylläpitänyt vanhaa ja tuttua. Työmarkkinoiden kolmikanta ei palvele kansantalouden tarpeita, kun eduskunta ei voi devalvoida valuuttaa. On aika kiistatonta, että meidät tiputti lamaan EU-alueen taantuma, mutta päästäksemme jaloillemme meidän täytyy siivota vanhat rakenteet ja mahdollistaa uudenlaisen liiketoiminnan talouskasvu. Nyt olisi hyvä sauma tehdä rohkeita uudistuksia. Eturyhmäpolitiikka seisoo sen tiellä.

 5. Karri Isomeri Karri Isomeri

  Perustuslain mukaan kansanedustajan tulee totella vain omaatuntoansa ja kunniaansa, tai jotain sen tapaista. Puoluekuri ei oikein istu tähän sääntöön. Miten äänestyksiä eduskunnassa pitäisi uudistaa, jotta kansanedustajan riippumattomuus toteutuisi? Nyt oikeastaan legitimiteetin periaatteiden mukaan, ei juuri mikään laki ole oikestaan pätevä, kun kansanedustajien riippumattomuutta, ei ole niiden säätämisessä noudatettu. Mikä neuvoksi?

  • Puoluekuria on käytännössä mahdotonta kieltää, jos kansanedustajilta ei pimitetä tietoa tulevista esityksistä ja estetä viestintää. Äänestetään sitten omatuntoisempia ja perehtyneempiä poliitikkoja, koska suurin osa kansanedustajista ei omaa vahvaa substanssinäkemystä juuri mistään.

   Toimivampaa politiikkaa voisi edistää jokin äänestystapa, joka antaisi mahdollisuuden äänestää esim. kolmea ja ihanteellisesti mistä tahansa vaalipiiristä.

   • Caelia Caelia

    Hupsista yliajalle meni, mutta: kannatatko siis vaalipiirien täydellistä poistoa vai jotain toisenlaista järjestelmää?

    • Vaalipiirien poisto olisi minusta nykypäivää näin pienen väestön maassa.

     Näissä vaaleissa olen suunnilleen saanut yhtä monta “äänestin sinua”-viestiä kuin “haluaisin äänestää mutta väärä vaalipiiri”-viestiä. Pääasiassa Pirkanmaa, Uusimaa ja Varsinais-Suomi haluaisi äänestää minua.

  • En juuri nykyään lue kaunokirjallisuutta, vaan pääasiassa ammattikirjallisuutta tai akateemisia tekstejä. Heikki Hiilamon “vääryyskirja”-sarja on vielä hyllyssäni lukematta. Ehkä minuun suurimman vaikutuksen tehnyt kirja hyllyssäni on Sinikka Aapolan sosiologian väitöskirja “Murrosikä ja sukupuoli: Julkiset ja yksityiset ikämäärittelyt” vuodelta 1999. Siitä voi avata satunnaisen sivun ja alkaa lukea mistä kohtaa vain ja saa kiehtovaa analyysiä kulttuuristamme.

   Toinen ihan mielenkiintoinen on Ronald Wright:in A Short History of Progress, joka käsittelee historian tuhoutuneiden yhteiskuntien yhdistäviä tekijöitä.

   Kaunokirjallisuudesta suosikkini lienee Alastair Reynoldsin scifi-romaani Pushing Ice, joka pyrkii toimimaan edes jollain tapaa tuntemamme fysiikan viitekehyksessä.

 6. ija ija

  Mikä on kantasi seksityöhön, sen kriminalisointiin eri näkökulmista?

  • Kantani seksityöhön on, etten ymmärrä miksi joku haluaisi sitä tehdä, mutta toisaalta en myöskään ymmärrä etanoiden syömistä. Jos sen kriminalisointi johtaa ikäviin lieveilmiöihin eikä oleellisesti paranna mitään, niin sitten ei tule kieltääkään. Enemmän hyvää saataneen aikaan muilla keinoilla.

 7. ija ija

  Mitänajattelet mielenterveyshoidonntilasta?

  • Julkisen puolen mielenterveyshoidon laatu on yleisesti ottaen heikko ja sen toimivuus nojaa käytännössä sen varaan, että jokin osapuoli hoitoprosessissa (esim. sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, psykologi tai psykiatri) päättää ottaa asiakseen katsoa asiat kuntoon. Muuten ihminen jää helposti heitteille kun asioita tehdään kaavan mukaan, eikä kukaan seuraa kokonaiskuvaa tai kanna vastuuta.

   Paitsi, että mielenterveyshoito lienee aliresursoitua, sitä vaivaa myös alan uuden tutkimustiedon soveltamattomuus. Asioita kokeillaan usein korkeintaan projektityyppisen määräaikaisesti. Tyypillinen hoitoprosessi on kankea, eikä anna tilaa erilaisten ihmisten paranemisprosessin tarpeille. Kaikki eivät esimerkiksi ole “avautujia” tai hyödy yhtä hyvin tietyistä lääkkeistä kuin muut.

 8. Caelia Caelia

  Miten ja miksi päädyit politiikkaan?

  Mitkä olisivat mielestäsi parhaita ja tehokkaimpia keinoja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn?

  Kumman koet kaukaisemmaksi omasta ajattelumaailmastasi, kokoomuksen vai vasemmistoliiton, ja miksi?

  • Maine ja kunnia ovat omalla tavallaan hauskoja, joskin usein salaa toivon voivan olevan incognito joskus. Päädyin politiikkaan käytännössä siksi, että turhauduin siihen miten huonosti yksinkertaisiakin asioita on hoidettu ja päättäjien kokonaiskuva usein puuttuu. Se ei välttämättä ole tyypillisin tie poliitikoksi.

   Nuorten syrjäytymistä on monenlaista, ja siksi termi on tavallaan vaarallinen. Nuorten työllisyystilanteen parantaminen on yksi merkittävä kanava. Toinen on nuorten mielenterveydenhoidon kehittäminen ja yhteensaumaaminen “aikuispuolen” hoidon kanssa. Koulukiusaamisella on oma roolinsa, niin kuin myös tunnistamatta jääneillä neuropsykiatrisilla kehityshäiriöillä. Perhetaustakin vaikuttaa, joskaan ei ole millään tapaa ainoa selittävä tekijä. Etsivän sosiaalityön rahoitus tulisi vakiinnuttaa ja siirtää pois projektiluontoisesta rahoitusmallista, joka katkaisee kaikki kontaktit asiakkaisiin esim. vuoden välein.

   Vaikea valinta. Ehkä vasemmistoliiton. Se johtuu detaljitason tavoista tehdä päätöksiä ja ehdotuksia päiväpolitiikassa, jotka eivät yleensä näy tai avaudu suurelle yleisölle. Vasemmistoliitolla on jossain määrin oikea arvopohja, mutta kömpelöt keinot sen edistämiseksi. Kokoomuksen ongelmat ovat ihan oma tarinansa, koska se on heterogeenisempi ryhmä.

 9. Caelia Caelia

  Millaisen hallituksen toivoisit muodostuvan?

  Oletko huolissasi Suomen tämänhetkisestä tilanteesta?

  Mikä asia Suomessa kaipaa mielestäsi korjausta kaikista kipeimmin?

  Mitkä asiat ovat vaikuttaneet kaikista eniten maailmankuvaasi?

 10. Amanuesque Amanuesque

  Oletko parisuhdemarkkinoilla vapaa vai varattu? Oletko lesbo, hetsku, pan vai jotain muuta?

  • Statukseni lienee “en tiedä itsekään”.
   Ennen olen kuvaillut suuntautumistani eri tavoin – nykyään suuntautumiseni on suurinpiirtein “ihmisnaaraat”.

 11. Hki Hki

  Kuuluuko ananas pizzaan?

  • Ei missään nimessä. Sen sijaan hedelmistä tomaatti, munakoiso, avocado ja oliivi kuuluvat.

 12. Caelia Caelia

  Pitäisikö sinusta yliopistot ja AMK:t yhdistää?

  Laitetaanko koulutukseen tarpeeksi rahaa?

  Mikä on hankalin tilanne, mihin olet politiikassa joutunut?

  Mikä on sinusta kaikista palkitsevinta työssäsi poliitikkona? Entä yrittäjänä? Bloggaajana?

  • En tiedä onko yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hallinnollinen yhdistäminen mikään taikasauva, mutta jos paremmin tietävä voi perustella potentiaaliset hyödyt kattavasti niin mikäs siinä. Ensisijaisesti yliopistoja ja ammattikorkeakouluja on kuitenkin aluepolitiikan seurauksena lukumäärällisesti liikaa.

   Koulutukseen voisi varmaan lisäbudjetoidakin ja ennen kaikkea rahoituskriteerejä kehittää, jotta saadaan tarkoituksenmukaisia ohjausvaikutuksia.

   Hankalin tilanne, johon olen politiikassa joutunut on selvästi päätöksenteko Helsingin ja Länsimetron automatisaatioprojektin sopimuksen irtisanomisesta ja sen seurauksena syntynyt haaste avata Länsimetro nopealla aikataululla eli syksyllä 2016 automaattihankkeen myöhästymisistä huolimatta.

   Hyvästä työstä on varsin mukavaa saada hyvää palautetta ja sen kunniaksi kilistellä laseja, mutta ensisijainen motivaattorini on aika kuiva: minä en vain voi sietää sitä, että asioita tehdään tyhmästi.

 13. Mika Hämäläinen Mika Hämäläinen

  Miksi haluat hävittää malmin lentokentän ja suomalaiset ydinvoimalat?

  • En halua hävittää Malmin lentokenttää tai suomalaisia ydinvoimaloita.
   Malmin lentokenttään minulla ei ole mitään vahvaa mielipidettä, mutta onhan se siinä aika kriittisellä paikalla kun kantakaupunki laajenee ulospäin.
   Olemassaolevat ja rakenteilla olevat ydinvoimalat kannattaa vähintään ajaa käyttöikänsä loppuun.

 14. Caelia Caelia

  Mistä syystä et ole koskaan ollut minkään ammattiyhdistyksen jäsen?

  Mitä suunnittelet tekeväsi, jos et pääse kansanedustajaksi?

  Oletko koskaan asunut kehä kolmosen ulkopuolella?

  Saatko useinkin treffipyyntöjä netissä?

  • En ole koskaan ollut minkään ammattiyhdistyksen jäsen, koska silloin kun asia olisi ehkä ollut ajankohtainen, en kokenut kenenkään varsinaisesti ajavan asiaani (tai edes kolleegoideni) enkä ole toisaalta kokenut työmarkkinoilla kaltoinkohteluakaan.

   Jos en pääse eduskuntaan, jatkan yritystoimintaani ja haen kenties jotain asiantuntijatyötä muuta toimintaani rahoittamaan. Suunnittelen myös ekstraparlamentaarisia vaikutuskeinoja.

   Olen asunut Kehä III:n ulkopuolella opiskelijana Vantaan Koivukylässä. Lisäksi olen viettänyt varsin paljon aikaa Tampereella, Joensuussa ja Kotkassa.

   Saan silloin tällöin jonkun tason treffipyyntöjä, mutta erittäin harvoin naisilta.

 15. Anon Anon

  Miten luonnonsuojelu pitäisi järjestää?

  • En ole luonnosuojelun tai sen lainsäädännön asiantuntija. Perinteisessä luonnonsuojelussa kysymys on ainainen tasapainottelu sen välillä, mikä on ihmisen hetkellinen hyöty ja mikä ekologinen järjestelmävaikutus (tai joskus puhtaan periaatteellinen arvolataus, joka rinnastuu museosuojeluun).

 16. Jesse Jesse

  Tsemppiä kampanjaan! Jos olisi ikää, äänestäisin sua.

  • Kiitos kannustuksesta!

 17. Amanuesque Amanuesque

  Mitä mieltä olet Vesa Linja-Ahosta? Uhka vai mahdollisuus?

  • Vesa on hyvä ystäväni. Rauhallisempi livenä kuin somessa.

Vastaa