Skip to content

Säädetään Translaki 2.0

Tänään on juhlistettu Maltan eilen illalla vahvistamaa lakipakettia sukupuoli-identiteetistä, -ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä. Sen keskeinen sisältö on seuraava:

  • Juridisen sukupuolen muuttaminen on nyt yli 18-vuotiailta ilmoitusasia
  • Intersukup. lapsen sukupuolimäärittelyä syntymän yhteydessä voi lykätä
  • Intersukup. lasten kosmeettinen sukuelinkirurgia eli silpominen on kielletty
  • Laki täsmentää sukupuolensa korjanneiden yksityisyyden suoja-asioita
Transsukupuolisten lippu San Fransiscossa
Kuva: CC-by torbakhopper

Vastaavanlainen mutta astetta vähemmän edistyksellinen lakipaketti oli valmisteilla nykyisen hallituksen toimesta, mutta se lykkääntyi Kristillis­demokraattien toimesta niin, ettei sitä koskaan toteutettu. Minusta on hyvin surullista, että lähim­mäisen­rakkauden nimissä toimiva silmitön viha saa määräysvaltaa ihmis­oikeus­kysymyksissä.

Suomen on nyt korkea aika korjata yllä mainittuun muotoon seuraavat epäkohdat laissa:

  • Juridisen sukupuolen muuttamisen ehtona on naimattomuus ja aikaansaatu lisääntymiskyvyttömyys joko kirurgisesti tai kemiallisella sterilisaatiolla. Sukusolujen talletuksia on tuhottu sukupuolen vahvistamisen jälkeen hoitolaitoksissa eikä asianomaisilla ole oikeusturvaa asiassa.
  • Sukupuolensa korjanneiden henkilötietosuoja on käsittämättömän heikolla pohjalla Suomessa.
  • Sukupuolensa korjaavien (inter- tai transsukupuolisten) hoitoturva on hatara, koska selkeitä hoitokäytäntöjä ja diagnoosikriteerejä ei ole täsmennetty ja niitä tulkitaan mielivaltaisesti.
  • Sukupuolipiirteiltään epämääräisinä syntyneitä eli intersukupuolisia lapsia Suomessa leikataan lääketieteellisestä näkökulmasta täysin turhaan , jotta lasten sukuelimet vastaisivat lääkärien käsitystä esteettisesti ”normaalista”. Sen voisi hyvin tehdä potilaan omasta pyynnöstä myöhemmin. Tämän seurauksena monilta näistä lapsista puuttuu aikuisina seksuaalinen tunto tai on muita dysfunktioita. Se ei eroa mitenkään lasten sukuelinten rituaalisesta silpomisesta.

Myötävaikutin viisi vuotta sitten yhden infopaketin syntymiseen, joka löytyy nyt kolmella kielellä.
julkaisut_muumika
Muu, mikä?
Annat, vad?
None of the above
Muuta aiheesta

Tämän pitäisi olla eduskunnassa 2010-luvulla vain pieni kumileimasimella läpi ajettava muutos. Valitettavasti taantumus ja ihmisoikeusvastaiset voimat saivat tällä hallituskaudella sormensa peliin.

Korjataan se näissä vaaleissa.

Published inYleinen

Be First to Comment

Vastaa