Skip to content

HKL 17/2014: Lopun ajat

Infra 1) Itäkeskuksen metroaseman liukuportaan korjauksen lisätyövaraus
Esityksen mukaan

Hallinto 1) Varikkotilojen vuokraaminen HelBus:ille
Vuokrataso on käypä ja markkinaehtoinen. Esityksen mukaan.

Tj 2) Eteneminen automaattimetrohankkeessa

Olemme johdossa saavuttaneet konsensuksen siitä, mikä hankkeen loppuratkaisu suurinpiirtein on. Varsinainen päätös jätettiin pöydälle ensiviikolle, jotta varmistamme sillä välin kaupunginhallituksen olevan kartalla.

Esitän tässä omia näkemyksiäni HKL:n johtokunnan jäsenenä, joita tulen soveltamaan äänestettäessä johtokunnassa.

Jos Siemens olisi omatoimisesti lähestynyt meitä vielä muutamia kuukausia sitten kustannusperusteisella allianssimallilla, olisi vastaanotto ehkä ollut toinen. Kuitenkin tällainen viime kädessä keksitty ja puskan takaa apulaiskj. Saurille esitetty ja valmistelematon etenemismalli part deux ei luo esitetyssä muodossa luottamusta Siemensin asiakkuushallintaan ja työskentelykulttuuriin. Siemens on ollut hyvin kirjoilla johtokunnan epäilyistä ja aikomuksista, ja yhtiöllä olisi ollut valtavaati aikaa valmistella vaihtoehtoja. Näin Siemens ei ole tehnyt, ja otamme nyt selkeämmän otteen projektinhallinnallisesti.

Allianssimalli on ideatasolla kiinnostava, mutta käytännnön toteutus kustannusten seurannan open book -periaatteen kannalta on hyvin ongelmallinen, kun kyse erityisalan teknologiasta ja immateriaalipalveluista, joita vielä pitäisi sovittaa hankintalakiin ja olemassaolevaan kilpailutettuun sopimukseen. Muokkaamalla projektin kannustinrakennetta ratkaistaan sitäpaitsi vain osa ongelmista.

Siemens toivoi jatkoa neuvotteluihin tammikuun loppuun, mutta kyllä se lisäajan lisäajan lisäaika selitellä on jo mennyt. Kuukausi viivettä maksaa kaupungille n. 15 miljoonaa euroa. Perjantaina 28.11. Siemensin johtoa saapuu Saksasta ja Suomesta ja Siemensillä on käytännössä alle viikko aikaa kertoa sen, mitä haluavat omalta osaltaan kertoa neuvotteluissa jos haluavat vaikuttaa loppuratkaisun muotoon. Miten päin tahansa, nykyinen meno loppuu.

Johtokunta pitää ylimääräisen kokouksen 4.12. klo 16, joka on päällekäin Siemensin jokavuotisten suurbileiden kanssa. Se ei tosin haittaa, koska Siemens jätti minut pois kutsulistalta.

Published inHKLpolitiikka

One Comment

  1. Pekka P. Pekka P.

    Kiitos. Vai ei etenemissopimuksen pojan paluun kosto olekaan etenemässä? Vähän zuumailin päivän Hesaria, mutta jostain syystä metrosta ei puhuttu mitään.

Vastaa