Skip to content

Vapaus yli kaiken

Aprillia! Katso myös viimevuotiseni “Suuri paljastus”

Haluan kertoa teille ilouutisen.  Pitkien keskustelujen mm. Facebookissa seurauksena, minä olen vihdoin ymmärtänyt jotain.

Kymmenen vuotta poliittisesta hereilläolostani tuhlasin ylläpitämään ja levittämään jo kauan ennen syntymääni virheellisiksi osoitettuja ajattelutapoja taloudesta. Nyt ymmärrän, että  tulonsiirtopolitiikka paitsi rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia tehdä vastuullisia ostopäätöksiä myös siirtää rahan muodossa valtaa ihmisten ulottumattomiin, valtiojärjestelmän uumeniin. Raha = valtaa, ja raha viedään väkisin — vai milloin sinä olet viimeksi valinnut maksaa veroja, hmm?

On helppoa tehdä virheolettamus, että taloudellinen vapaus (eli sääntelyn ja rajoitusten puute), olisi ristiriidassa yksilönvapauksien kanssa. Päinvastoin; paras tapa lähestyä yksilön toimintaa on katsoa miten hän rahansa käyttää: kun kauppaa ja yrittämistä ei rajoiteta, ei enää tarvitse tehdä valintaa huonojen vaihtoehtojen väliltä. Jos orjatyöllä valmistetun edullisen älypuhelimen eettisyys ei vakuuta, ilmestyy eettisempi valmistaja. Näin kuluttaja tekee informoituja päätöksiä – äänestää kukkarollaan. Markkinatalous toimii kuin tiede: yksi ihminen ei pääse valtaan, vaan hyviä ideoita noudattavat ihmiset demokraattisesti yksilöinä. Yritykset ovat vain sitoutuneiden kansalaistensa summa ja toimivat yhdessä yksilöä rationaalisemmin. Mikään poliitikko ei osaa tehdä sinun ja perheesi puolesta päätöksiä yhtä hyvin kuin sinä itse. Siksi minä luotan nyt markkinoihin.

Epävapaat maat ovat kehitysmaita. Sattumaako?
Epävapaat maat ovat kehitysmaita. Sattumaako?

Kun talous kasvaa, yhteiskunnan keskiarvoinen ostovoima kasvaa ja siten hyvinvointi. Kaikki hyötyvät, tuloerot ovat samantekeviä. Köyhiä on ja tulee aina olemaan, mutta ilman verokallista ja kannustamatonta sosiaaliturvaa, hekin ovat vapaampia investoimaan ja toteuttamaan itseään. Omistusoikeuden ja fyysisen koskemattomuuden vahva suoja takaa sen, että kannustimet säilyvät eikä rikollisuus saa ylivaltaa. Omaisuuttaan täyty voida suojella, tarvittaessa asein.

Markkinatalous ei ole ideologista vaan luontevasti mukautuu priorisointien mukaan. Jos liito-oravan reservaatille oikeasti on kysyntää, niin silloin ihmiset myös vapaaehtoisesti maksavat siitä, ettei maa-aluetta hyödynnetä esim. kaivoksena. Toinen tapa suojella luontoalueita on rakentaa safaripuistoja. Näin resurssitarve ja kestävyys elävät harmoniassa.

Jos kaikki tiet yksityistetään ja käytetään tiemaksuja, ohjautuvat tienkäytön resurssit sinne missä niitä tarvitaan. Jos yhden tien hinta ei miellytä, voit ajaa sen ympäri. Se edistäisi myös kuolevalla maaseudulla paikallistoimintaa ja lähituotantoa, sekä loisi vähävaraisemmille kannustimen olemaan karkaamatta paikkakunnalta. Kun kiinnostus paikallistoimintaa kohtaan kasvaisi, voisi kunnille antaa valtuudet säätää tietynlaisia lakeja itse ja ottaa käyttöön suora demokratia. Kuntalaiset voisivat itse ottaa kantaa moraalisiin kysymyksiin, tasavertaisina vapaina kansalaisina.

Aionkin havahtumiseni seurauksena liittyä Kansalliseen Edistyspuolueeseen, jossa tällaista edistyksellistä ajattelua ymmärretään. Suosittelen tutustumaan sen puheenjohtaja Jouni Flemmingin blogiin, sekä Mises-instituuttiin.

Published inpolitiikkavapaus

9 Comments

 1. Suomukset putosivat silmiltäni, kun luin tätä kirjoitustasi. Olen aikaisemmin äänestänyt punavihreitä ehdokkaita, mutta mitä he ovat konkreettisesti tehneet köyhien investointivapauden lisäämiseksi? Aivan niin, eivät mitään! Laitoin edistyspuolueen jäsenhakemuksen vetämään saman tien. Kiitos, Lilja!

 2. Miten vihreät suhtautuvat siihen että uudet, piraattihenkiset jäsenet valuvat nyt Edistyspuolueeseen?!

  Minusta tässä olisi vihreitten oikeistolaiselle ydinvoima- ja liberaalimafialle pohdittavaa

 3. Mikael Mikael

  Taisi löytyä tämän päivän paras tarjolla oleva teksti. 😛 Kiitos siitä. Nyt menen haistelemaan kaunista ulkoilmaa.

 4. onko vihreitten piraatti brain drain jarkko tontin aiheuttama?

 5. Timo Timo

  Kävinpä tilaamassa kannattajakortteja, kiitos Lilja vinkistä!

 6. Otto S. R. Otto S. R.

  Kiitos jäsenyydestäsi, hyvä Lilja Tamminen!

  Edistyspuolueen puoluesihteerinä järjestän Teille kuriirin välityksellä:
  – 5 kultaharkkoa sekä yhden Dollhouse-dollarin
  – Personal Trainer passin puolueen asemestarille
  – Tuoreen 1.4.2012 julkaistun Edistyspuolue-kirjan: “Suhteellisen rikkauden periaate, jokainen euro köyhälle on pois yhteiskuntamme hyvinvoinnista”

  Pyydän vielä harkitsemaan, olisiko arvollesi sopivampaa korjata nimesi ylväämpään muotoon Liljan Ek tai Lillian Ek.

  Parhain terveisin,
  Edistys

  • Olenkin päättänyt muuttaa nimeni uuteen imagooni paremmin sopivaksi. Tästedes minut tunnettakoon nimellä Lillian H.G. Ekdal

Vastaa