Skip to content

Uusi ääni HOK-Elannon edustajistoon!

Osallistun S-ryhmän osuuskauppa HOK-Elannon edustajistovaaleihin 2.–14.5.2012 Vihreät-Helsinki -listalla. Jos olet 15 vuotta täyttänyt ja omistat S-etukortin pääkaupunkiseudun tienoilla, on hyvin mahdollista, että olet äänioikeutettu HOK-Elannon vaaleissa. Lista kunnista löytyy artikkelin lopusta. Ehdokasnumerokseni on 26.3. arvottu 362.

Osuuskunta yritysmuotona tarjoaa osakeyhtiöstä poiketen parempia kannustimia toimia yhteiskuntavastuullisesti ja ottaa lähtökohdakseen asiakaskunnan edun — ainakin teoriassa. Monet ns. asiakasomistajat eivät edes tiedä voivansa vaikuttaa osuuskunnan toimintaan, mikä helposti monopolisoi toimintaan vaikuttamisen tietyille viiteryhmille; edustajistossa istuukin lähinnä muissa tehtävissä kiinni olevia puolueiden edustajia, joiden itsenäinen työpanos jää varsin vähäiseksi ja aika kuluu kotiinpäin vetämiseen ilman aikaa paneutua. Vihreät teki edelläkävijänä rajanvedon estämällä kaavoituksesta vastaavia edustajiaan osallistumasta HOK-Elannon vaaleihin.

Vihreiden vaaliohjelman löytää täältä. Omat pinnalla olevat teemani ovat seuraavat:

  • Osuuskuntayritysmuoto antaa meille mahdollisuuden ajaa asiakasomistajien etua hinnoin ja palveluin verrattuna kilpailijoihin. Tällä hetkellä voitot kuitenkin käytetään pääasiassa toiminnan laajentamiseen (mm. ulkomaille) eikä esim. laskemaan asiakasomistajien hintoja tai toiminnan kestävyyden parantamiseen. Tähän tulee tehdä muutos.
  • Osuuskaupan ei tule asettaa erikokoisia talouksia keskenään eriarvoiseen asemaan. Etujen tulee olla jokaiselle asiakasomistajalle samat.
  • Myyntivanhaksi mennyt ruoka tulee olosuhteiden salliessa antaa hyväntekeväisyyteen ja/tai asettaa dyykkaajien otettaviksi – edistäen yhteiskuntavastuullista mainetta.
  • Ruokakaupat ja palvelut on rakennettava lähelle asutusta. Emme tarvitse lisää hypermarketteja moottoriteiden varrelle, vaan lähipalveluita.
  • Isommatkin kaupat pitää suunnitella julkisilla kulkuvälineillä ja pyörällä saavutettaviksi.
  • S-ryhmällä on varaa katsoa, että reilut työehdot toteutuvat ravintoloissa, myymälöissä ja S-pankissa.
  • Osuuskuntien hallintoa on avattava asiakasomistajille. Omistajilla on oikeus tietää.

Edustajistoon valitaan 60 jäsentä. Äänestys alkaa netissä 2.5. klo 7 ja päättyy 9.5. klo 17. Lisäksi on postiäänestys, josta tulee äänestyskuori Yhteishyvän yhteydessä.

Alueosuuskaupan ylin päättävä elin on edustajisto, joka valitaan vaaleilla joka 4. vuosi. Jokainen yli 15-vuotias asiakasomistaja voi äänestää vaaleissa. Edustajiston tehtävänä on valita hallintoneuvosto. Hallintoneuvosto puolestaan päättää osuuskaupan toiminnan peruslinjoista ja valitsee hallituksen.

Merkittäviä S-ryhmän palveluita ovat mm. Alepa, Prisma, S-Market, Sokos, ABC, Amarillo, Memphis, Chico’s ja Rosso. HOK-Elannolla on 560 000 asiakasomistajaa ja työllistää yli 6000 henkilöä. HOK-Elannon toimialueeseen kuuluu Helsinki, Vantaa, Espoo, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Nurmijärvi, Hyvinkää ja Mäntsälä.

Published inhok-elantopolitiikka

One Comment

  1. Aion varmastikin Lilja äänestää sinua 🙂 Ajattelin ensin, etten äänestä ketään, sillä en ehdi tutustua ehdokkaisiin. Asialistasi kuulostaa kuitenkin hyvältä ja nimenomaan vanhenevan ruoan ongelmalle tulee tehdä jotain. Kerätään vaikka illalla kasaksi lastauslaiturille tai pyydetään vapaaehtoistyöläisiä tulemaan hakemaan. Harva tuote on todella syömäkelvoton heti päiväyksen jälkeen.

Vastaa