Skip to content

Ehdotus poliittisten nuorisojärjestöjen tukilaskennan perusteeksi

Lisäsin eilen asiakirjakokoelmaan päätökset nuorisojärjestöjen valtiontuista.

Kolme poliittista nuorisojärjestöä lähetti 4.4.2012 avoimen kirjeen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle koskien ilmeisen epäoikeudenmukaista nuorisojärjestöjen tukien jakoperiaatetta. Jakoperusteet ovat salaisia. Työryhmän perusteluita ei löydy asiakirjoista. Avoimen kirjeen allekirjoittivat Perussuomalaiset Nuoret, Kristillisdemokraattiset nuoret ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto.

Yhteisöpalvelu Facebookissa on käyty kuumia keskusteluita erilaisten uusien jakoperusteiden ehdotuksista ja niiden oikeudenmukaisuudesta. Esimerkiksi ilmoitettu jäsenmäärä on varsin ongelmallinen laskutapa, sillä eri järjestöt ilmoittavat jäsenlukunsa hyvin erilaisin perustein. Osa ei kerää jäsenmaksua, osa laskee vain vuosimaksun maksaneet, osa laskee mukaan ihmisiä, jotka eivät katso kuuluvansa k.o. järjestöön. Kvalitatiivista (kivaa) toimintaa on erittäin vaikea kvantifioida (muuttaa luvuiksi). Yhdistyskokousten määrä ei todista järjestön järjestävän nuorille mielekästä toimintaa. Tarvitsemme siis uusia tapoja mitata kiinnostaako nuoria järjestöjen toiminta, jotka eivät tukeudu järjestöjen itsensä ilmoittamiin tietoihin.

Tähän on yksinkertainen ratkaisu. Sovitaan, että joka (toinen) vuosi pidetään kahden kuukauden mittainen ilmoituskausi, jolloin 15-29-vuotiaat suomalaiset nuoret voivat tehdä yksinkertaisen ilmoituksen opetusministeriölle, jossa he listasta ruksaamalla ilmoittavat kannattavansa tiettyjen poliittisten nuorisojärjestöjen toimintaa – puoluesidonnaisten tai ei. “Äänen” voisi antaa niin monelle järjestölle kuin huvittaa, jolloin äänivalta jakautuisi järjestöjen kesken (kaikkien tukeminen olisi sama kuin ei äänestäisi ketään). Ilmoitus vaatisi sähköisen tunnistautumisen tai ilmoituksen jättämisen henkilöllisyysselvityksin esim. kunnan yhteispalvelupisteessä.

Poliittisille nuorisojärjestöille varattaisiin tietty osasumma jaettavista nuorisotyön ja nuorisojärjerjestöjen tuista. Jokainen järjestö saisi tukea suhteessa ääniosuuteensa kaikista äänistä.

Etu tässä järjestelmässä olisi se, että se ei tukeutuisi järjestöjen ilmoittamiin tietoihin, vaan osallistuvat tai kannattavat nuoret ilmoittaisivat joka vuosi todennettavalla tavalla itse kiinnostuksensa kohteet. Se ei myöskään rikkoisi yhdistyksen jäsenrekisterin salaisuusperiaatetta, vaikka olisikin löyhä tapa pitää kirjaa nuorten poliittisista tunteista. Järjestelmän ei kuitenkaan tulisi ylläpitää henkilörekisteriä (joka olisi sitäpaitsi laiton) vaan tuhota tiedot heti kun ilmoitus on annettu.

Menettely kyllä painostaisi järjestöjä mainostamaan ilmoittautumista ja kannustamaan nuoria kirjaamaan heidät mielenkiinnon kohteikseen. Se olisi eräänlaista vaalitoimintaa. Tässä en näe mitään ongelmaa. Se mittaisi jopa paremmin aktiivien määrää kuin jäsenten määrää, mikä on parempi indikaattori toiminnan laadulle. Kyllähän se söisi jonkin verran työaikaa, mutta minusta järjestelmässä voitettaisiin enemmän kuin hävittäisiin. Suuret tuensaajat todennäköisesti menettäisivät ylilyöntiasemaansa. Poliittisten järjestöjen tuesta voitaisiin myös rajata tietty osa pois, joka jaettaisiin vuoden mittaan erilaisiin harkinnanvaraisiin projekteihin.

Vaihtoehtoina on jakaa yhtä paljon kaikille tai olla jakamatta kellekään. Tämä on minusta sopiva kompromissi eri osapuolten ehdotusten välille.

Published inpolitiikka

5 Comments

 1. Nykyinen piraatti Nykyinen piraatti

  Olen pettynyt, että menit vaihtamaan Piraateista Vihreisiin. Itse on toiseen suuntaan päätökseni tehnyt. Olen ollut vuosikaudet mukana punavihreissä jutuissa, mutta viimeisen vuoden aikana on alkanut riittää. Tulen äänestämään Piraatteja tästä lähin, enkä ole enää missään tekemisissä minkään vihreään liikkeeseen tai vanhaan vasemmistoon liittyvän kanssa.

  Yksi syy, miksi petyin mm. Vihreisiin on se, kuinka Vihreissä tietty porukka on todella korruptoitunutta ja käyttää hyväveli- (tai siis useimmiten hyväsisko-) verkostoja elämässä etenemiseen. Vihreät eivät ole Suomen tulevaisuuden luojia. Vihreät ovat pikemminkin lauma keski-ikäisiä tätejä, jotka hankkivat valtion julkisia varoja itselleen ja tutuilleen käyttöönsä. Olen huomannut tämän vaikuttavan jopa rekrytoinneissa, vihreisiin kuuluvat ihmiset rekrytoivat tiettyihin asemiin muita punavihreissä seurapiireissä pyöriviä eliitin ihmisiä. Halveksuttavaa, epäoikeudenmukaista ja korruptoitunutta.

  Toivon, että jos kerran oikeasti haluat poliitikon uraa mieluummin hyväksikäyttäjäpuolueessa kuin oikeasti tulevaisuutta tekevässä puolueessa, niin pyrkisit edes muuttamaan sitä nykyistä puoluettasi.

  • Hienoa, että piraateista löytyy kokemusta sisäänajettujen puolueiden toiminnasta.

   Yritä nyt rakentaa piraateista alustaa, joka sopeutuu poliittisen uran perustaksi, niin ihmisiä alkaa kiinnostamaan. Kuten keskusteltiin Liljan Piraattilähtöpostauksen yhteydessä, puolueen rakentaminen ja päätöksentekoon aktivoituminen on eri aktivisteille/poliitikoille/ihmisille sopivia kaksi hyvin erilaisia nakkeja.

Vastaa