Skip to content

Laidan toisella puolen on vihreämpää

Tammikuun 25. päivä jätin jäsenhakemukseni Vihreisiin. Erohakemukseeni Piraattipuolueesta kirjasin päätökseni taustaksi henkilökohtaiset syyt. Tässä kirjoituksessa pyrin sekä tiedottamaan kannattajakuntaani päätöksestäni että avaamaan näitä syitä.

Aikanani Piraateissa ehdin investoida useita tuhansia euroja toimintaan ja puolueen suhteiden rakentamiseen. Käytetyt työtuntini puoluessa liikkunevat tuhansissa. Ei siis voi väittää, etteikö investointini puolueeseen olisi ollut merkittävä ankkuri siinä laivassa pysymiselle — sitä aikaa ja rahaa ei voi pakata reppuun ja viedä mukanaan. Päätös lähteä oli raskas ja pitkään harkittu. Entisiltä puoluetovereiltani toivoisin ymmärrystä valintaani kohtaan.

Kun 15-vuotiaana aloin aktivoitua poliittisesti tiettyjen kysymysten ympärillä, eli minussa vahvasti idealisti. Käytin merkittävän osan ajastani perehtymällä maailman vääryyksiin ja epäkohtiin, ja ihmettelin valtaa pitävien kyvyttömyyttä puuttua niihin. Huomasin eduskunnan säätävän mitä päättömimpiä lakeja, jotka kaipasivat nopeaa puuttumista. Silloin olin omalla tavallani naiivi — oletin, että päättäjiä ja yleisöä tiedottamalla asiat ratkeaisivat itsestään. Myöhemmin tulin ymmärtäneeksi paremmin eturistiriitojen, ideologisen poteroitumisen ja korruption todellisuutta. Lähdin etsimään ongelmiin uusia lähestymistapoja. Hyvä poliitikko varmaan etsii niitä loppuikänsä.

Vaikka alun perin Piraattipuolue edusti minulle kykyä ajatella vanhojen mallien ulkopuolelta, koen, että puolueessa on tapahtunut ideologinen jähmettyminen. Piraatteihin on vuosien saatossa kertynyt äänekkäitä kompromissikammoisia idealisteja, jotka vaikuttavat mielummin haluavan olla yksin oikeassa kuin saada jotain konkreettista aikaiseksi. Nämä idealistit eivät ole enemmistö, mutta he ovat sen verran äänekkäitä, että he yleisesti haittaavat työilmapiiriä. Tähän liittyy myös puolueen viestinnälliset ongelmat: viestintävälineitä ei voi valita sillä perusteella, että sisäpiiri kokee ne mukaviksi, tutuiksi tai jollain tapaa pyhiksi. Ne sulkevat yleisön ulkopuolelle. Nämä ovat ongelmia, joita Piraattien on pakko lääkitä mikäli he haluavat kasvaa järjestönä ja osallistua päätöksentekoon.

Minulle on ’iän myötä’ kehittynyt hyvin pragmaattinen suhtautumistapa politiikkaan: edistän mielummin tärkeiksi kokemiani asioita askelen kerrallaan kuin odotan loputtomiin, että kaikki myöntyvät suuriin tavoitteisiini. Idealismi on vailla käytännön arvoa niin kauan kun oma blokki ei edusta äänienemmistöä; on pakko kerätä tukea ehdotuksilleen muiltakin. Tarvitaan yhteistyökykyisiä liittolaisia, joiden kanssa löytyy yhteisiä nimittäjiä.

Minä liityin Vihreisiin juuri siksi, että voisin toimia ympäristössä, jossa ei joka kerta tarvitse keksiä pyöriä uudestaan ja josta löytäisin näitä yhteistyökykyisiä liittolaisia, joiden kanssa voisin saada jotain suurempaa aikaan. Lyhyt kokemukseni Vihreistä on vastannut tätä tavoitettani ja olen löytänyt paljon omaa arvomaailmaani vastaavia ihmisiä. Kokemus on ollut erittäin positiivinen. Jos joku tunnistaa aiemmin kuvaamani ongelmat omasta kokemuksestaan, voin lämpimästi suositella Vihreitä puolueena.

Jokaisesta puolueesta löytyy omat sisäiset kiistansa ja minusta Vihreiden tulee pyrkiä eroon hiilivoimapuolueen imagosta. Tämänhetkinen suunta puolueessa on minusta kuitenkin erittäin lupaava, ja uuden periaateohjelman luonnoksen moneen kohtaan ihastuin.

Minä tulen varmasti herättämään piraattimielleyhtymää ihmisissä kauan, muttei se minusta ole negatiivinen asia; oman piraattihenkeni periaatteita – yhteisen hyvän rationalismi, oikeudenmukaisuus ja perustuslaillisuus – kannan ylpeästi mukanani.

Published inpolitiikka

28 Comments

 1. Sama se periaatteessa, mitä puoluetta edustaa, kun pitää kiinni omista arvoistaan. Itselleni Piraatteihin liittymisessä vaikutti, muun ideologian lisäksi, suurelta osin puoluekurin puuttuminen. Tsemppiä muutokselle, ainakaan tältä suunnalta ei kuulu haukkuja.

  • Minäkin erosin piraateista. Minun tapauksessa on kyse vapaaehtoistyöstä ja sen priorisoinnista. Oma aika on arvokas, ei-uusiutuva resurssi. Aikaa kannattaa investoida eri tavalla jos ei saa toivottuja tuloksia jostain työstä.

   Tällä hetkellä Piraattipuolue ei ole onnistunut löytämään tarpeeksi politiikkaa oikeasti ymmärtäviä järjestönikkareita. Minä en ole se henkilö, joka voisi houkutella mukaan uuteen puolueeseen oikeanlaisia, eritaustaisia ihmisiä, joten en pysty auttamaan tässä. Koska piraateilla ei ole tietynlaista sosiaalista pääomaa ja rahoitusta, työpanokseni menee heillä hukkaan.

   Minä käytän politiikkaa myös olohuoneena, jossa voi edesauttaa omaa älyllistä kehitystä keskustelemalla eri ihmisten kanssa. Piraattipuolue on siihen aivan liian homogeninen ryhmä tällä hetkellä. Tämän huomaa sekä sosiaalisesti että varsinaisessa työssä, eli poliittisen toiminnan muodostamisessa. Vien mieluummin lievästi ylipainosen nörttyiteni muualle, missä voin luoda jonkinlaista kontrastia.

   Kaikki nämä asiat voivat muuttua ja olen piraattinäkökulmasta varovaisen toivekas ensisyksyisten kunnallisvaalien suhteen. Tämä vaatii toki että valtaosa aktiiveista näkee puoluetta toisella tavalla kuin tämänhetkistä r.p.-statuksen kaapannutta IRC-kanavaa.

   Puoluetta on suhteellisen työlästä perustaa, ja kun uusi marginaalialusta ilmestyy, muihin puolueisiin tai politiikkaan ylipäätänsä sopimattomat hörhöt hyökkäävät zombie-laumana.

   Piraattipuolueesta tuli ainakin tilapäisesti scifi-puolue, jonka julkisuuskuvaa valtasi osittain erinäisiä marginaali-ihmisiä ennen viime kevään vaaleja. Ei ole järkevää syyttää siitä ketään, puoluejohto tekee työtä sen verran kun ehtivät ja aktiivit seuraavat omia intohimojaan. Rivipiraateista toivoisin kuitenkin sosiaalista aktivoitumista ja laajempaa, edes retorista kosketuspintaa ihmisten arkeen.

 2. Petri Petri

  Mitä tarkoittaa se, että ”Vihreiden pitäisi pyrkiä eroon hiilivoimapuoleen imagosta”?

  • Sitä, että ydinvoimakysymys ei saa pyöriä vain ydinvoiman ehdottoman vastustamisen ympärillä tarjoamatta käytännössä vastaavia vaihtoehtoja. Nykyään kansainvälisesti ydinvoimaloiden määrien vähentäminen on johtanut vain fossiilivoimaloiden lisärakennukseen, mikä on huonoin mahdollinen tulos ilmasto- ja terveysnäkökulmasta. Energiapolitiikka ei saa olla älytöntä.

 3. Ano Nyymi Ano Nyymi

  Big up! Susta tuli juuri äänestyskelpoinen vaihtoehto!

 4. Näin ex-vihreänä piraattina toivotan onnea valitsemallesi tielle. Lähtösi on Piraattipuolueelle iso menetys, mutta pitää optimistisesti ajatella että on vain hyvä jos vihreisiinkin hakeutuu ihmisiä jotka tajuavat energiapolitiikasta jotain muutakin kuin ”ei ydinvoimaa” -plakaatteja.

   • Tontti on tiettävästi nykyään SDP:n maksava jäsen, Vihreistä hän lähti ovet paukkuen viime vuonna ”liian piraattimyönteisyyden takia”. Rastimolle taas käytännössä näytettiin ovea jo paljon ennen viime vaaleja.

    Kumpikaan heistä ei koskaan ole ollut kovin keskeinen poliittinen vaikuttaja Vihreissä, toisin kuin Kasvi, joka on ollut varapuheenjohtajana ja kansanedustajana.

    Ihan vaan näin faktakorjauksena, kun Vihreistä on hiukan kummailisia käsityksiä usein liikkeellä joissain piireissä.

 5. syöpä syöpä

  haha ei vittu vihermädättäjä
  sovit sinne hyvin kaikkien maanpetturi mamurakastaja hinttarien kanssa

  onneks olkoon olet osa syöpää nyt

 6. Voih. Ei niinkään puoluevalintasi suhteen (Vihreät tarvitsevat sinua!), vaan idealismin taakse jättämisen suhteen. En epäile ettetkö saisi Vihreissä enemmän asioita ”todellisesti” aikaan. Kompromisseilla sitä saa. Niillä saa myös helposti piilotettua näkyvistä sen, kuinka paljon radikaalimmin erilailla asioiden *pitäisi* olla. Niillä saa puolivahingossa sysättyä ne radikaalit näkemykset – vaikka kuinka olisivat perusteltuja – marginaaliin, missä ne esiintyvät niinä ”järkkymättöminä” mielipiteinä jotka voi sivuuttaa ääri-ilmiöinä. Siitähän siinä on kysymys, että ajaa maailmaa 5% oikeampaan suuntaan, ja voi päästäkin kohit tätä tavoitetta kun keskittyy siihen, eikä siihen 100% oikeaan suuntaan. Kysymys lienee, että onko se 5% sitten enää tavoittelemisen arvoista.

  Mutta ei se kompromissipolitiikka toki idealismia poissulkevaa ole, ei välttämättä. Siihen onnistuvien kompromissien hybrikseen on vain helppo kadota. Toivottavasti sinulle ei käy niin, vaan haluat Vihreiden sisäisessäkin (todennäköisesti epäsuorassa) painostuksessa tuoda selkeitä epäkohtia esiin siellä missä niitä näet. Toivottavasti siis nostat uuden, Vihreän piraattilippusi ylpeänä korkealle mastoon! Toivotan ehdottomasti menestystä!

 7. Juuso Juuso

  ”Juuso on huhtikuu 9, 2011 at 16:45 said:

  Sääli ettet ole Vihreiden ehdokkaana. Mielestäni Vihreissä on näissä asioissa kuitenkin eniten potentiaalia, Kasvin kanssa samanmielisiä pitäisi vain saada puolueeseen lisää. Piraattipuolue on liian hajallaan, mitä tulee vähintään yhtä tärkeisiin, puolueen ydinsanoman ulkopuolisiin asioihin. Toivotan kuitenkin onnea.”

  ”Lilja on huhtikuu 9, 2011 at 17:19 said:

  Kiitos kannustuksesta. Eihän sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan puolueiden suhteen.

  yst.terv. Lilja”

  Mahtavaa!
  Tulee vaikea valinta, jos ja kun olette Mikko Särelän kanssa samoissa vaaleissa samalla alueella ehdolla.

 8. Kiiki Kiiki

  Minkä takia vihreät olisi jotenkin hyvä puolue piraateille? Tämä maine on taitanut tulla Jyrki Kasvista, joka on jo tippunut eduskunnasta ja hänkinhän äänesti hallituksessa kaikkien kivojen sananvapausrajoitusten puolesta. Vihreissä on toisesta päästäkin niitä Internet-mielipiteitä kuten ylhäällä on todettu.

  Itseäni vihreissä etoo se, etten nyt varsinaisesti mitään feminismiä tai monikulttuurisuusjeejeetä lähtisi ajamaan. He ehdottomasti vastustavat ydinvoimaa, kaivoksia (työpaikkojen luomista Lappiin) ja yleisesti elämää maakunnissa. Ei se nuori viherpiiperö Helsingissä tajua, ettei Lapissa edes kulje julkisia kulkuneuvoja kuin pari kertaa isompien paikkojen välillä.

  Onnea valitsemallesi tielle, mutta mielestäni on turha vetää jotain yhteyksiä että vihreät olisi jotenkin teknologia- ja sananvapausedistyksellinen. Ihan hyvin voisi liittyä kokoomukseen tai perussuomalaisiin (Olli Immonenhan (ps.) jätti ACTAsta kirjallisen kysymyksen). Ei vihreät tässä ole profiloitunut.

 9. Piraattipuolueen ohjelmaa on laajennettu ja radikaaleimpia vaatimuksia lievennetty – tämä oli minustakin oikea suunta. Mitä tulee Liljan vaatimuksiin erinäisten kommunikaatiovälineiden käytöstä, ne eivät varmasti sulje ketään puolueen ulkopuolista pois. Tämä on suorastaa naurettava väite! Uskaltaisinkin arvata, että Piraattipuolueella on Suomen puolueista kaikkein suurin kirjo tapoja ottaa yhteyttä puolueen jäseniin ja työryhmiin.

  Liljan turhautuminen puolueeseen näkyi jo ennen eduskuntavaaleja vajaa vuosi sitten ja moni puolueemme jäsen ei ollut tyytyväinen hänen tapaansa tuoda puolueen sisäiset ristiriidat julkisuuteen – ikäänkuin hän olisi näin saanut pakotettua puolueen oman maailmankatsomuksensa mukaiseksi. Tällainen ei ole kovin pragmaattista poliittista toimintaa mielestäni.

  Jos Liljaa olisi oikeasti kiinnostanut puolueen ohjelman muokkaus tai yleensäkään tulevaisuus puolueessa, niin mielestäni hänen olisi pitänyt lisätä osallistumistaan puolueessa fyysisellä läsnäolollaan esimerkiksi puolueen kokouksissa tai paikallistoiminnassa. Tällaista toimintaa en nähnyt häneltä juuri koskaan, ja hänen oma viestintänsä on rajoittunut irkkiin hyvin pitkälle. Tässä kohtaa mielestäni ylempänä kommentoinut Thomas Nyberghkään ei osaa katsoa itseään peiliin.

  Uskon, että Lilja on yli vuoden ajan käyttänyt Piraattipuoluetta ponnahduslautanaan johonkin suurempaan puolueeseen, eikä epäröinyt kertoa tätä minulle pariinkin otteeseen, vaikkakin epäsuorasti – tosin vasta eduskuntavaalien jälkeen.

  Jossain määrin arvostan tällaista rehellisyyttä, mutta toisaalta en pidä kovin ylevänä toimintana haukkua entisiä puoluetovereita juuri samoista asioista joihin itse sortuu, eli kompromissikyvyttömyyteen ja viestintänsä ja osallistumisensa yksipuolisuuteen.

  On toki ikävää, että 3. eniten ääniä saanut jäsenemme loikkaa toiseen puolueeseen, mutta toisaalta puolueemme on taas vähän yhtenäisempi. Toivon Liljalle valoisaa tulevaisuutta Vihreissä ja toivottavasti hän siellä onnistuu pyrkimyksissään tuoda piraattiasioita valtapolitiikkaan. Kenties suosittelen äänestämään häntä, jos ehdottomana kriteerinä on Vihreiden äänestäminen.

  Ehkä hän on juuri se tarvittava edustaja, joka Vihreissä tarvitaan tietoyhteiskunnallisen konsensuksen oikeaan suuntaan painamiseksi. Toivotaan niin. Vihreiden marttakerhoa ei tule kuitenkaan aliarvioida ja se on menneisyydessä torpannut Jyrki Kasvinkin tietoyhteiskunta-aloitteet täysin järjestelmällisesti. Turhautumisen mahdollisuus ei siis Vihreissäkään ole epätodennäköistä.

  Uskon myös, että monet Liljaa eduskuntavaaleissa äänestäneet ihmiset tulevat vastaisuudessakin äänestämään Piraattipuoluetta. Puolueohjelmamme on ollut joulusta asti siinä kunnossa, että sillä voi alkaa ihan realistisesti hakemaan edustajapaikkoja päätöksentekoon – kaikissa tulevissa vaaleissa.

  Kannattaa ihmeessä lukea, mitä Suomen arvoliberaaleimman rekisteröidyn puolueen ohjelma pitää sisällään. Meitä ei ainakaan voi enää millään haukkua yhden asian puolueeksi!
  http://www.piraattipuolue.fi/politiikka/puolueohjelma

  • Minulla ei ole ollut poliittista virkaa Piraattipuolueessa. Muunlaisia luottamustehtäviä minulla tosin on ja niitä hoidan mielelläni kuten ennenkin kunnes minut korvataan.

   Konsulttityöni kautta olen oppinut, että toimin tehokkaasti epäteknisten ihmisten kanssa. Kartoitan mitä pitäisi hankkia ja ketä minua fiksumpi pitäisi palkata. Samalla levitän smalltalk-tietämystä Internetin poliittisestakin luonteesta ja opin vastapainoksi lisää kiinnostavista aiheista, joita en huonon keskittymiskykyni ansiosta pysty ikinä opiskelemaan itse. Minua on kiitetty tästä yhdestä hyvästä työ-ominaisuudestani. Tervetullutta vaihtelua saamattomuuden henk. koht. seurausten kärsimiseen.

   Tähän työskentelytapaani liittyy aikaisempi vastaukseni, jossa totesin, että minulla ei ollut minkäänlaista järkevää tehtävää Piraattipuolueessa. Piraattiliikettä vasta rakennetaan tällä hetkellä ja siihen osallistuminen olisi tärkeätä ja hienoa. Toivotan onnea niille jotka yrittävät koska nämä asiat ovat tärkeitä. Itsetuntemukseni perusteella olen monesti todennut ettei tämä suuri rakenunnusurakka ole minulle sopivaa duunia.

   Joko voi istua idlaamassa turhautuneena, suurta johtajaa tai kissapaimenta odotellessa. Tai sitten voi yrittää tehdä sitä omaa juttua muualla missä on juuri nyt parempia edellytyksiä. Koska en kuitenkaan tee mitään kokonaisvaltaisempaa piraateille, voin nähdä vihreiden osittain tietämättömyydestä johtuvan tekniikka-vihan haasteena.

   Ehkä näille asioille pystyy vihreissä tekemään jotain, ehkä ei. Jos ei, voi sitten taas tehdä jotain muuta. En kuitenkaan takuulla saa aikaiseksi yhtään mitään ympäristössä, josta puuttuu se jokin kiinnostava seikka.

 10. Itse en edes yritä laskeskella sitä aikaa ja rahaa, jonka olen käyttänyt Piraattipuolueen toimintaan. Ympäripyöreät lukumääräarviot tuskin auttavat ketään hahmottamaan näitä asioita.

  Olen itse käynyt läpi täsmälleen saman poliittisen aktivoitumisen, naiivin idealismin ja siitä eroon pääsyn prosessin kuin Liljakin. Vaikuttamista tapahtuu sekä kaduilla että kabineteissa. Piraattipuolueessa olen päässyt tekemään molempia. Minulle on ollut ”työekonomian” kannalta mieluisaa, että olen päässyt vahvasti suoraan asiaan tarvitsematta kulkea läpi vakiintuneiden puoluehierarkioiden. Pidän siitä, että voin olla mukana luomassa jotain uutta ja mielenkiintoista tyhjästä.

  Piraattipuolueen käytännön toiminta ja puolueen julkisuudessa esittämät kannanotot ovat mielestäni hyvin pragmaattisia. Sisäinen toiminta ei ole kokemukseni perusteella ainakaan sen riitaisampaa kuin järjestöissä ylipäänsä. ”Kompromissikammoista idealismia” en tunnista puolueen käytännön toiminnasta enkä virallisista kannanotoista.

  En koe tarpeelliseksi harmitella Liljan lähtöä puolueesta. Harmittelun aihetta olisi, jos arvelisin hänen mielipiteidensä radikaalisti muuttuneen.

  Sen sijaan harmistuin Thomaksen kommenteista. Ymmärrän, että hän yrittää kirjoittaa näistä asioista satiirisesti. Itseironian heittely tekstin sekaan ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että hänen tähänkin blogikirjoitukseen esittämänsä kommentit näyttäytyvät lähinnä paikkaansa pitämättömiä stereotypioita vahvistavana scheissena.

  R.p.-statuksen saanut IRC-kanavako järjestää kuukauden sisään neljä mielenosoitusta kolmella eri paikkakunnalla ACTA:a vastaan? Olivat vielä varsin mukavan kokoisiakin, kolmessa näistä osanottajamäärä liikkui välillä 100-400. Osassa näistä mielenosoituksista oli toki yhteistyökumppanina muitakin järjestöjä, mutta ilman piraattien aktiivisuutta niitä ei olisi syntynyt, ja teimme myös suurimman osan työstä. Tämä olisi ollut merkittävä saavutus mille tahansa paljon isommallekin poliittiselle järjestölle.

  Aktivismitempauksemme, jossa spreijattiin lumeen STOP ACTA -tekstejä, sai kansanedustaja Mia-Petra Kumpula-Natrilta seuraavaa huomiota kyselytunnilla: ”kun alkoi näkyä töihin tullessa spreijattuja Stop ACTA! -merkkejä kaduilla, huomasin viimeistään silloin kansalaiskeskustelun käynnistyneen”.

  Olemme myös viime aikoina olleet eri vaikuttajatahoihin yhteydessä työryhmissä ja keskustelutilaisuuksissa. Thomaksella tuntuukin olevan negatiivisempi käsitys puolueesta kuin monilla poliitikoilla, virkamiehillä, teleyrityksillä ja jopa peliteollisuuden edustajilla. Ehkä tässä on hieman sitä illuusiota, että Thomas näkee, miten makkara tehdään, eikä pelkästään lopputulosta. Pahoin pelkään, että vihreiden sisäiset prosessit eivät ole sen kauniimpaa seurattavaa.

  Mitä tulee vihreiden potentiaaliin ajaa piraattiagendaa, eduskuntavaalien vaalikonevastausten perusteella noin puolet vihreiden ehdokkaista edusti piraattihenkistä linjaa, puolet jotain ihan muuta. Työsarkaa siis riittää.

 11. Anonyymi Anonyymi

  Haluat vaikuttaa ja siirryt vihreisiin (y)
  … erittäin ”fiksu” teko

 12. Elias Aarnio Elias Aarnio

  Tervetuloa Vihreisiin. Vaikka vihreissäkin on puutteita, sanoisin, että siirtosi on järkevä. Piraattipuolueen ohjelma on kuitenkin aika kapea-alainen.

  • Piraattipuolueen ohjelma on nykyään varsin laaja-alainen (http://www.piraattipuolue.fi/politiikka/puolueohjelma). Jos ajattelemme reaalipoliittisesti, niin puolueohjelmasta voi saada halitusneuvotteluissa vain murto-osan hallitusohjelmaan, vaikka olisikin Vihreän liiton kokoinen puolue. Kaikki ylimääräiset tavoitteet ohjelmassa ovat lähes turhia, jos niitä ei saada sisällytettyä hallitusohjelmaan.

   Piraattipuolueen tarkoitus onkin tarjota hyvää asiantuntemusta tietyillä aihealueilla, eikä olla yleispuolue joka yrittää tietää kaikesta kaiken. Mielestäni se on puolueen vahvuus eikä heikkous.

 13. swagga swagga

  Onnea valitsemallasi suunnalla vihreissä, puolueessa joka on profiloitunut puolueeksi joka viis veisaa periaatteistaan saadakseen vain olla hallituksessa.

  • Juuso Juuso

   Oppositiossahan niitä tavoitteita, joiden takia ihmiset puoluetta äänestivät sekä niitä arvoja, joita puolue edustaa, saa erinomaisesti toteutettua. Nähtiinhän se jo v. 2011 ek-vaaleissa, kun jytkyn jälkeen Suomi lopetti Kreikan tukemisen, muutti eläkkeiden korotukset hintaindeksistä palkkaindeksiin, lisäsi panostusta armeijaan, poisti pakkoruotsin ja laski polttoaineverotusta sekä lakkautti ympäristöministeriön. Ei äänestetty persuja turhaan.

   Onhan se aika nurinkurista, ainakin minun mielestäni, jos suoraselkäiseksi toiminnaksi katsotaan se, että puolue kieltäytyy menemästä rustaamaan hallitusohjelmaan niitä asioita, joiden vuoksi sitä äänestettiin. Kaikkia tavoitteitaan ei tietenkään mikään puolue voi saada läpi monipuoluehallituksessa Suuret puolueet pieniä paremmin, ei kukaan täydellisesti, mutta kaikki jonkin verran.

 14. Morjens Morjens

  joo. kävihän ilmi et piraatit on aika erikoisia median kanssa ja se sabotoi koko toiminnan ja uskottavuuden. Niin että pakko vaihtaa vihreisiin? Joo no ohan ne etabloitu puolue. Mutta itse olin vahvasti sun puolella vaaleissa ja koitin promota, että noniin nyt on niinkuin ruotsin piraateis – joku fiksu pyrkimässä. Vihreät ovat vanhoillinen puolue. Tosin kun meinas tulla homopressa niin katotaan kehtaavatko olla semiliberaaleja. Kaikkea hyvää, mutta pettymys tää on – ja toiste en äänestä. Meni taas hukkaan.

  • Elias Aarnio Elias Aarnio

   Miten se äänesi meni hukkaan kun ehdokkaasi ei mennyt läpi? En ymmärrä logiikkaasi.

 15. Deimos Deimos

  Harmillista, että juuri Vihreät valitsit. Itse äänestin sinua, koska olit paras piraateista. Mutta parhaanakaan et ole niin hyvä, että koskaan äänestäisin vihreitä, kokoomuksen puisto-osastoa. Piraattipuolue menetti paljon. Omalla tapaa tämä oli myös menetys piraattien imagolle. PP kun tunnetaan jo valmiiksi ”nörttipoikien” puolueena, ja kaltaisesi ihmiset auttoivat sen kuvan romuttamisessa. No, onhan PP:llä vielä Kivistö ja kumppanit. Ehkäpä selviämme ilman Liljaakin. Toivotaan, että onnistut mahdottomassa, ja tuota järkeä Vihreisiin.

 16. führer führer

  sovit hyvin seksuaalifriikkien puolueesee

 17. LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
  Kuinka stereotyyppinen mädättäjähuora sitä muuten voi olla???Senruroipa vähän välillä???

Vastaa