Skip to content

KELA kyntää köyhiltä taskurahaa

Tällä viikolla lukemattomat KELAn asiakkaat järkyttyivät saamastaan ilmoituksesta jossa heidän veronpalautuksensa määrättiin ulosottoon ilman, että tarjottiin mahdollisuutta maksaa takaisinperittävä summa ennen ulosottoa. Asiasta uutisoi jo mm. YLE tänään aamulla. Kyseinen KELAn tiedote löytyy tämän linkin takaa.

Kela voi ulosmitata asiakkaan veronpalautuksen, jos asiakkaalla on Kelalle erääntynyttä ja maksamatonta velkaa liikaa maksetuista etuuksista. Veronpalautusten ulosmittaus on otettu Kelassa käyttöön osana takaisinperinnän osamaksusuunnitelmaa.

Tällä siis tarkoitetaan sitä, että vaikka asiakas olisi laatinut osamaksusuunnitelman ja seurannut sitä täysin, hänen veronpalautuksensa ulosmitataan KELAlle. Epäselväksi jää, voiko KELA ulosmitata koko veronpalautuksen mikäli se on perittävää summaa suurempi, mutta oletan, että näin ei ole – muutenhan kyseessä olisi anastus. Voidaan myös lähteä arvioimaan tämän menettelyn lainmukaisuutta, koska koko ulosottomahdollisuus on mainittu vain yhdessä lyhyessä lauseessa KELAn yksipuolisessa ilmoituksessa, eikä asiakas ole erikseen osoittanut tähän suostumustaan.

KELAn lakimies Partanen YLEn haastattelussa :

– Ei ole kysymys yksipuolisesta menettelystä, vaan siitä on selkeästi maininta siinä osamaksusuunnitelmassa, joka kirjallisesti jokaiselle asiakkaalle on lähetetty

Käytännössä tämä ilmoitus oli yksi lause koko suunnitelman lopussa.

Prosessioikeuden professori Risto Koulu ehdätti kommentoimaan asiaa YLE:lle.

Juridisesti Kela on ihan oikeassa, mutta moraalisesti pitäisin tuommoista kyseenalaisena, koska nämä ihmiset eivät takuulla ole ymmärtäneet, että siihen sisältyy tämä aukko, sanoo Koulu. Kelan paperit ovat niin omalaatuista jargonia, että sitä ei aina edes tutkijakoulutettu ihminen ymmärrä, Koulu kuittaa.”

KELAn osamaksusuunnitelman kanssa tekemisiin ovat joutuneet ihmiset, jotka ovat olleet maksuvaikeuksissa yleensä yllättävän etuuden takaisinperintäpäätöksen saadessaan. Tällaisia tilanteita ovat mm. opintotuen tulorajan ylitys, liian myöhään keskeytetty etuus, kun etuus on vaihtunut yhdestä toiseen (esim. opintotuki -> sairaspäiväraha), tai mikäli KELA on tehnyt virheen arvioidessaan etuuden suuruutta tai kestoa. Asiakkaat ovat oletusarvoisesti taloudellisesti vaikeassa tilassa (ns. köyhiä) koska ovat joutuneet KELAn perinnän kanssa alkuunkin tekemisiin.

Ensinnäkin on varsin ongelmallista kohdistaa ulosottotoimenpiteitä kansalaiseen, joka on täysin seurannut sovittua maksusuunnitelmaa eikä ole joutunut normaalin menettelytavan mukaan ulosottoon. Toiseksi, on erittäin kyseenalaista, että KELA lähtee keräämään voittoa näistä juridisesti vaikeasti perusteltavista ulosotoista, ilmeisesti lähes sata euroa pelkkää ulosottomaksua vaikka puuttuva summa olisi muutaman kympin. Moni köyhä on jo ehtinyt suunnitella maksavansa veronpalautuksillaan pois vanhoja velkoja, ja suuri vääryys liittyykin siihen, että maksaessaan liikaa veroja kansalainen antaa valtiolle lähes ilmaista lainaa, ja KELA vielä rankaisee häntä siitä. Liian vähän tai sopivasti veroja maksanut ei joudu kohtaamaan tällaisia toimenpiteitä.

Menettelystä ollaan myös KELAn sisällä tyrmistyneitä. Puhelimet ovat soineet koko päivän kun järkyttyneet asiakkaat ihmettelevät mistä tässä on kyse ja KELAn johtohenkilöstöön ei ole saatu yhteyttä vastauksia varten. On jäänyt epäselväksi, kuka tai ketkä tästä uudesta menettelytavasta vastaavat.

Voikin perustellusti kysyä, onko köyhien taskusta väkisin kyntäminen oikea keino paikata kuluiltaan kalliin ja epätehokkaan KELAn rikkinäistä budjettia.

Aiheesta muualla:
KELAn opintotuen keskustelupalsta
MTV3: Opiskelijat raivoissaan ulosottokuluista 

Published inpolitiikkauutisia

One Comment

  1. Ja kysymys tässä on ns. ”tehostetusta takaisinperinnästä”, joka tuli käyttöön vasta vähän aikaa sitten. Oma takaisinmaksusuunnitelmani on tätä vanhempi, joten se ei sisällä tätä pykälää veronpalautuksen ulosmittaamisesta.

    Varmasti on muitakin samassa tilanteessa olevia. Kelan mukaan ulosotto ei koske niitä, joille kirjettä ei ole aiheesta lähetetty. Kaikilla tämä kirje pitäisi jo olla.

    Sympatiani niille, joita tämä järjettömyys koskee.

Vastaa