Skip to content

Joukkomurhia, seksiä ja salaliittoja

Norjan tuoretta poliittista joukkomurhaa ja pommi-iskua on moni blogaaja ehtinyt jo ansiokkaasti käsitellä – mm. “masinoija” artikkelissaan Uhka läntiselle sivilisaatiolleVille Hautakangas Valituissa paloissa Breivikin breivistä ja Rick Falkvinge blogauksessa Who kills 80 teenagers, one by one? Tästä syystä en siis aio uppoutua paljoa itse tapahtumakulkuun. Melko selvää on kuitenkin, että hyökkäys oli poliittinen terroriteko sanan varsinaisessa merkityksessä.

Minusta on hyvä valaista tapahtuman kulttuurillista kontekstia, joten otan vapaat kädet ja käännän tapauksen Suomeksi. (Tätä ei tule nähdä niputtamisena suomalaisiin ryhmiin)

“Antti Urho Laajalahti räjäytti kolmelta iltapäivällä Helsingin Snellmaninkadulla kaksi pommia, minkä jälkeen hän siirtyi rynnäkkökiväärillä ja pistoolilla aseistettuna Helsingin edustan Pihlajasaareen, jossa Demarinuoret pitävät vuosittaisen kesäleirinsä. Saaressa hän ehti ampua lähes 200 nuorta ennen poliisin saapumista paikalle. Antti on aiemmin toiminut Helsingin perussuomalaisten nuorten puheenjohtajana ja on ollut aktiivinen hommaforum-keskustelupalstan ja Facebookin islaminvastaisten ryhmien kirjoittaja. Hän pyöritti yksin vihannestilaa lähellä Kristiinankaupunkia.”

Aina kun tapahtuu jotain, joka ylittää ihmisen huomiokynnyksen viittä sekuntia pidemmäksi ajaksi tulee kaupan päälle kasapäin kaikenmaailman höyrypäiden ja omaperäisten ajattelijoiden lausuntoja. On jumalan kostoa, mamujen vikaa, natseja, salaliittoja ja lopulta pillunpuute – periaatteessa vilpittömiä yrityksiä selittää ja jäsentää kaoottiselta tuntuvaa maailmaa tavalla, joka vastaa itse kunkin odotuksia todellisuuden käyttäytymisestä. Jotkut valitsevat selityksiksi ne jotka tuntuvat jännittävimmiltä ja toiset taas ne jotka pönkittävät omia odotuksia parhaiten.

Varhainen aivopieru oli videopelien syyttäminen. Tähän hyppäsi Iltasanomat heti lauantaina toteamalla että Suomen koulusurmaajia ja Breivikiä yhdistää selkeä tekijä: he pelasivat ammuskelupelejä. Valitettavasti kyseiset pelit ovat maailman suosituimpia kaupallisia pelejä joten se ei oikein taida olla mikään yksilöivä tekijä. Paremman vitsin heitti MTV3 uutisoidessaan, että Norjan tappaja fanitti euroviisuja.

Horsmalahti-Laasaslaisten Miesasiamiesten tapa selittää turhautuneiden miesten silmittömät väkivallanteot on luontaisesti se, että nuoret miehet eivät saa tarpeeksi seksiä. Tälle linjalle lähtikin Aamulehden toimittaja Markus Määttänen lehden Kotimaa-osiossa otsikolla “Tytön puute sairastuttaa miehenalun ja sai vastineeksi villin mediakeskustelun jossa Mikko Rautalahti erottui edukseen. Onhan se ihan tiedossa, että parisuhteet voivat vähän rauhoittaa nuoria vihaisia miehiä ja että miessotilaita pidetään puutteessa aggression nostattamiseksi, mutta Suomen koulusurmien vainoharhaisten kiusaamiskostojen niputtaminen yhteen fasistisen demarivihan kanssa on aika kaukaa haettua, etenkin kun argumentti perustuu oletukseen, että Breivik olisi elänyt “pakkoselibaatissa”. Tämä olettamus on nykytiedon varjossa väärä.

Samaa sarjaa ovat myös joidenkin hommalaisten salaliittospekulaatiot, joissa koko tapaus onkin sosiaalidemokraattien, punavihreiden ja/tai muslimisalaliiton lavastama false-flag -operaatio jolla pyritään sensuroimaan hommalaisten keskustelufoorumeita. Eli: mitään joukkomurhaa joko ei tapahtunut tai sitten Breivik on vain syntipukki. Muslimien maahanmuuttotsunamia hysteerisesti pelkäävät homma et al. saivatkin keskeyttää joukko-orgasminsa kun poliittisen terrori-iskun tekijäksi paljastuikin Halla-Ahoa fanittava “maahanmuuttokriitikko” ja yhtäkkiä tapaus olikin yksittäisen sekopään aikaansaantia eikä tapausta voinut yleistää viiteryhmään niinkuin muuten aina on tehty. Satiirilehti Lehti julkaisi tästä oivallisen ja osuvan kirjoituksen “Nettikeskustelijat:
vihan ilmapiirillä ei mitään tekemistä vihan ilmapiirillä”

“Etenkään ei pidä miettiä sitä, voisiko tärkeistä asioista keskustella ilman, että toisesta osapuolesta puhutaan raiskaajien ja murhaajien kätyreinä, isänmaan tuhoajina ja/tai länsimaisten vapauksien vastaisen salaliiton osallisina.

…ajatteleminen ennen kirjoittamista olisi sananvapauden rajoittamista.”

Sen ymmärtää hyvin, että erilaiset ääriliikkeet synnyttävät väkivaltatekoja kun osapuolet pidättäytyvät sisäsiittoisessa keskusteluilmastossa, jonka ainoa tehtävä on purkaa henkilökohtaista turhautumista vääryyttä ja moraalikatoa kohtaan sekä rummuttaa sotahenkeä tovereissa näitä uhkakuvia vastaan. Tämä ei kuitenkaan ole ksenofobiaa rationalisoiviin maahanmuuttokriitikoihin rajoittuva ilmiö, vaan sen voi yhtälailla havaita kaikissa poliittisissa ja uskonnollisissa ääriliikkeissä – myös salaliittoteoriapiireissä. Keskustelupalstoille ja sosiaalisiin medioihin linkitetään liukuhihnasyötöllä johonkin koettuun vääryyteen liittyvää vihaa ja pelkoa herättävää materiaalia – joukkomurhavideoita, raiskauksia ja rellestystä. Monet näitä virtoja seuraavista ihmisistä eivät välttämättä lue edes lehtiä vaan nämä virrat ovat heidän pääasiallinen tai ainoa uutislähteensä jossa asiat esitetään tasan yhdestä latautuneesta näkökulmasta ja muut näkökulmat tyrmätään naiiveina tai liberaalimedian valheina.

Breivikin aatetoverit ja ihailijat ovatkin profiililtaan hyvin samanlaista porukkaa kuin punaiset kansanvapautusrintamat ja erilaisten Yussif Mullah-Ahojen seuraajat. Poliittinen uskonto on poliittista uskontoa ja konservatismi on konservatismia. Järjettömyyteen perustuva politiikka on uhka humanistista maailmanrauhaa vastaan mutta on typerää etsiä sitä vain aidan toiselta puolelta. Toisaalta ei ole mikään ihme, että Päivi Räsänen (kd.) on ottanut uutiskommenteissaan tämän tapauksen verrattain iisisti, koska kyseessä oli saman uskovais-poliittisen konservatiivisiiven edustaja eikä vääräuskoinen naapurikansa – kaikki on siis hyvin. On olemassa merkittävä määrä ihmisiä ympäri Eurooppaa, jotka pitävät Breivikiä sankarina ja esikuvana taistelua länsimaista rappiota vastaan – täysin samalla tavalla kuin Mohammad Sidique Khan oli joidenkin sankari taistossa länsimaista rappiota vastaan.

Media- ja keskusteluilmaston polarisoituminen ja ihmisten klikkiyttävä ryhmittely “osapuoliksi” vastakkainasettelussa johtaa vain poliittiseen tilaan, jossa eri radikalisoituvat ryhmät väkivalloin yrittävät kilpaa muokata maailmaa oman häiriintyneen maailmankatsomuksensa mukaiseksi ja siinä sivussa tekevät suurta tuhoa meidän muiden rauhalliselle yritykselle elää yhdessä sivistyneessä humanismissa. Minä en halua elää moraalisesti keskiaikaisessa Perus-Suomessa sen enempää kuin Mullah-Ahojen Sharia-Suomessa. Väkivaltaan turvautuvat konservatiivisekopäät voidaan karkottaa maasta. Muut voivat jäädä.

 

Published inpolitiikka

5 Comments

 1. Panu Horsmalahti Panu Horsmalahti

  “Horsmalahti-Laasaslaisten tapa selittää turhautuneiden miesten silmittömät väkivallanteot on luontaisesti se,”

  Jaaha. Sinulla on selvästi jokin pakkomielle tunkea minut jokaiseen blogikirjoitukseesi. Niputit myös allekirjoittaneen ilman perusteita tukemaan jotain mielipidettä, vaikka en ole kirjoitellut tästä asiasta mitään..

 2. Individualisti Ajattelija Individualisti Ajattelija

  Parahin Lilja,
  Aamulehden Markus Määttänen lienee ehkä hetken väärinymmärretyin toimittaja. Toisaalta voisimme hyvin syyttää hänen tökeröähköä tapaa ilmaista itseään viestinnän ammattilaisena, mutta itse analyysi on relevantti, asiallinen ja osuu ytimeen. Sen taustalla on tutkimusten tuloksia ja empiriaa. Ja tätä kaikkea ilman, että vedetään mukaan horsmalahtia tai muita diletantteja.

  Määttänen osui hieman harhaan, mutta toi erittäin tärkeitä seikkoja esille. Nyt, kun puoli Suomea on ammattiloukkaantunut yhdestä tökeröstä kiroituksesta, on se olennainen jäänyt huomaamatta – ne reppanat poikaparat. Siis ne pojat, joiden mollaaminen ja alentava nimittely, osoittelu ja naureskelu on sosiaalisesti suhteellisen sallittua (enkä syytä sinua).

  Olisikohan Määttäs-kouhkaamisen keskellä parempi, että väki vetäisi kerran henkeä, ja miettisi oikeasti, mitä tilanteelle voisi tehdä. Miksi suomalaiset pojat voivat huonosti? Miksi osalla heistä ei ole juuri sosiaalisia tai seksuaalisia suhteita? Miten paljon mieltä voi hajottaa, kun kukaa ei puhu. Miltä oikein tuntuu, kun kukaan ei tunnu kaipaavan, rakastavan, rakastelevan tai koskettavan – tai edes vilkaisevan.

 3. Topi Topi

  Kiva lukea sinun kirjoitusta pitkästä aikaa. Minä lueskelen monien henkilöiden kirjoittamia näkökulmia ja siksi minä en paljonkaan anna arvoa näille “seiskalehdistöjen” älyttömiin uutisjuttuihin.

  Valitettavasti jotkut voivat ottaa ne uutisjutut liiankin kirjaimellisesti ja että ne olisivat ainoa selvä syy luottaa sokeasti.

 4. Jepu Jepu

  Juu, Horsma-ketjun huomiotta jättäminen voisi tehdä heille oikeutta.

 5. Liisa Toivonen Liisa Toivonen

  Olen niin pettynyt siihen että vetäisit Hallikset ja kuvailit poliittisen leirin reaktiota “orgasmiksi”. Lisäksi loppuheittosi on melko tyhjänpäiväinen, minne ajattelit syntyperäiset suomalaiset sekopääkonservatiivit karkoittaa?
  Muuten olen melko lailla samoilla linjoilla. Kaikki olennainen tästä asiasta on taidettu jo sanoa, enemmän tai vähemmän asiallisesti. Hyvin tärkeää olisi kyllä minusta kiinnittää hommalaisten ym. radikaalien maahanmuuttokriitikkojen retoriikkaan. Tyypillistä on huumorin käyttö sekä naurettavuuteen vedoten (fallacy) että sarkastinen läpänheitto jolla ylenkatsotaan täysin muiden puheet. Heillä on natsikortteja kymmeniä, mm. kukkahattutätikortti ja natsikorttikortti. Tämä on se asia mihin voitaisiin ensiksi puuttua, tämä “me ja ne” asettelu ei johda mihinkään hyvään.

Vastaa