Skip to content

Ei armoa Pride-iskun tekijöille

Helsingin käräjäoikeus langetti Pride-iskun tekijöille 4 kuukautta ehdollista, uutisoi Helsingin Sanomat omakaupunki-palvelussa. Kiinnijääneet viettävät siis jonkin aikaa tarkkailujaksolla ja koeajalla. Ehdollinen vankeusrangaistus johtunee tekijöiden ensikertalaisuudesta. Tapaus herätti jos jonkinlaista reaktiota väestössä – jotkut vaativat kovempia rangaistuksia ja joidenkin mukaan “vitun homot saivat isän kädestä”. Hohhoijaa.

Priden kaltaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavat kulkueet ovat maailmalla joutuneet erilaisten vastaavien, mutta paljon väkivaltaisempien hyökkäysten kohteiksi, joten tällaisiin tilanteisiin sisältyy tietynlainen odotusten jännite. Pari kuukautta Helsingin iskujen jälkeen Belgradissa tarvittiin mellakkapoliisi suojelemaan Pride-kulkuetta palopommeilta ja kiviltä – minkä jälkeen mellakoineet äärioikeistolaiset sytyttivät hallituspuolueen rakennuksen tuleen ja kivittivät julkisen TV-aseman. Vuoden 2008 Sofian Pride-kulkue päätyi veriseen mittelöön äärioikeistolaisten ja mellakkapoliisien välillä. Viimevuoden Pride-marssi Moskovassa hajoitettiin väkivaltaisesti mellakkapoliisien toimesta.

Kun asetetaan Pride-iskut tähän viitekehykseen, vaikuttavat Helsingin Pride-iskut suhteessa paljon harmittomimmilta mutta se ei muuta paikalla olleiden tulkinnallista ilmapiiriä. On jälkiviisaana helppo vähätellä aiheutunutta konkreettista vahinkoa jos ei ole ollut kaaoksen keskellä hyvin tietoisena siitä, mihin vastaavat hyökkäykset päättyvät.

Hyökkäyksestä syytetyt kuvailivat oikeudessa kaasun sumuttamista kulkueeseen hetken mielijohteesta syntyneeksi tempaukseksi. Kaikki kiistivät, että iskun motiivina olisi ollut se, että kyseessä oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkue. Yksi syytetyistä sanoi silti, että “tarkoituksenani ei ollut sumuttaa sivullisia”. – Helsingin Sanomat 3.5.2011

Ennen kaikkea Pride-isku oli tahallinen ja määrätietoinen isku poliittista kokoontumisvapautta vastaan ja samalla hyökkäys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan. Onneksi kyseessä oli tällä kertaa vain muutaman homofobisen idiootin hutilointi. On silti tärkeä tiedostaa, että vaikka vain parinkymmenen ihmisen silmiä sattuisi kirvelemään, oli hyökkäys kohdistettu kaikkiin kulkueessa oleviin, niinkuin y.m. syytetyn lausunnosta kävi ilmi. Ei ole mielenosoittajan vastuulla väistellä kiviä ja kyynelkaasua eikä onnistunut väistäminen vapauta tekijää väkivallan vastuusta. Huonoa tähtäämistä tai tuulta ei voi pitää lieventävänä seikkana väkivaltarikoksessa.

Miksi sitten on niin tärkeätä reagoida tällaista kokoontumisvapauden loukkausta vastaan? Siksi, että ei saisi syntyä pelon ilmapiiriä. Pelko on erittäin vaarallinen asia. Oikeastaan siksi “viharikos” on erittäin tyhmä ja harhaanjohtava termi, koska itse rikos on poliittinen terrori eikä tunnevaltaisuus. Yleensä väkivaltaa tehdään tunnevaltaisesti ja se lienee itsestäänselvyys. Tämä erottelu olisi Suomen oikeuslaitoksenkin hyvä ymmärtää.

Terrorin tavoitteena ei ole satuttaa mahdollisimman montaa ihmistä. Poliittisen terrorin tarkoitus on satuttaa mahdollisimman harvaa ihmistä, mahdollisimman voimakkaan pelon ilmapiirin aikaansaamiseksi. Se on sitä, että tehdään oman käden oikeudella jostakusta varoittava esimerkki muille. Pelon ilmapiirin tarkoitus on vaientaa ihmisiä ja rajoittaa näiden itsensätoteuttamisen vapautta. Pelko saa ihmiset jättäytymään pois mielenosoituksista ja johtaa pahemmassa tapauksessa pelkoperäiseen itsesensuuriin, jossa kokonainen väestönryhmä tekee itsensä näkymättömäksi eikä uskalla puhua puolestaan.

Se vuorostaan johtaa tilanteeseen, jossa käsitys väestönryhmän olemassaolon laajuudesta vääristyy pahasti koska siihen “ei oikein törmää missään“, vaikka olisi tietämättään tekemisissä näiden kanssa päivittäin. Stigmatisaatio voi johtaa työelämän ja läheisten ihmissuhteiden vaikeutumiseen täysin syyttä – syöksykierre on valmis. Vaikeneminen ei johda minkään väestönryhmän katoamiseen vaikka jotkut ilmeisesti näinkin tahtovat kuvitella. Sen sijaan se johtaa lisääntyneeseen marginalisaatioon. Vaikenevaa väestönryhmää ei tarvitse huomioida, koska sitä ei ole olemassa kuin kirjoissa.

Kuinka monta seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajaa kuvittelet tuntevasi? Tai laittomien päihteiden kohtuuskäyttäjää? BDSM-harrastajaa? Suomenruotsalaista? Venäjänkielistä? Mielenterveysongelmaista? Päihdeongelmaista?
Taatusti paljon useamman kuin kuvittelet tuntevasi.

Päivitys: Pride-kulkueen iskua suunniteltiin pitkään (TS)

Published inpolitiikka

16 Comments

 1. Ville Hautakangas Ville Hautakangas

  Mielestäni kymmenien ihmisten lievästäkään pahoinpitelystä ja yleisen vaaran aiheuttamisesta ei pitäisi päästää ehdollisella, vaikka ne tekisi vahingossa kuten nämä suunnitelmiaan Messengeriin dokumentoineet urpot uutisten mukaan väittivät.

  Nettikirjoittelustakin voi nykyään saada enemmän tuomiota, vaikka vahingoittaisi vain yhtä tai kahta loukkaantujaa, jotka ihan itse lataavat haisevat sotkut, omasta valinnastaan, omille silmilleen.

  Poliittisella tai muulla motiivilla ei pitäisi olla väkivallan tuomitsemiseen mitään vaikutusta. Ei saa olla vähemmän tuomittavaa piestä satunnaista ohikulkijaa, kuin suunnitellusti kaasuttaa jotakuta tiettyä.

  Ilmeisesti nämä tyypit olivat muutenkin hieman tavallista väkivaltaisempaa ja ikävämpää sakkia, toivottavasti asialliset vaarallisuusarviot on tehty ja hoitotoimenpiteisiin ryhdytty (hah, varmaan…)

 2. Muuten ihan hyvä, mutta mistä sä revit tuon että Belgradissa ja Sofiassa riehui äärioikeisto, tuossa lehtijutussakaan kun ei niin sanota? Anti-gay iskut kun ovat suurimmaksi osaksi juurikin islamistien aikaansaannoksia.

  • LSD LSD

   Nothing to see here, move along, tämä henkilö kärsii vakavasta homma-tulehduksesta

   • Faktoilla ei ole niin väliä, kunhan utopia tukee omaa ideologiaa!

    • ara ara

     samat sulle

 3. Kun joku sekavan baari-illan päätteeksi ryyppykaveriaan puukottava pentti saa monen vuoden kakun, suunnitellusti väkijoukkoa vastaan hyökkäävät terroristit pääsevät kuin koirat veräjästä…. huh huh!

  • Anna Krokfors Anna Krokfors

   Ei se Pentti mitään monen vuoden kakkua saa, ehdollista voi hyvin tulla jos kaveri ei kuole. Ei Suomessa juuri mistään väkivaltarikoksesta saa juuri mitään. Ensikertalaisena tapon voi istua pois kolmessa (3) vuodessa. Melko halpaa, mutta elämä (Suomessa) on.

 4. jaakkome jaakkome

  Erityispisteet siitä, että et lähtenyt arvioimaan rangaistusten tarkoituksenmukaisuutta tai “oikeudenmukaisuutta” suhteessa muihin rangaistuksiin — sentapaista löysää puhetta kun on tänään pursunnut vähän joka tuutista — vaan keskityit itse teon yhteiskunnallisen merkityksen analysointiin.

 5. Eniten näissä teksteissäsi ärsyttää sisälläni heräävä kateus – miksi en itse keksi tällaisiä tekstejä: näitä tunteitahan minäkin tunnen.

  Pohdiskellessani asiaa keksin jo vastauksen: väkivallan pelko on minulle jo niin jokapäiväinen tunne, etten ymmärrä sitä enää mitenkään poikkeukselliseksi tai normaalista arjesta poikkeavaksi. Huomasin tämän viime viikonloppuna, kun toivoin ympärihumalaiselta miespuoliselta ystävältäni, ettei hän puhuisi seksikokemuksistaan miesten kanssa kovaan ääneen yöllä kaupungin keskustassa.

 6. Jussi Jalonen Jussi Jalonen

  Veli Karimies aprikoi:

  “Muuten ihan hyvä, mutta mistä sä revit tuon että Belgradissa ja Sofiassa riehui äärioikeisto, tuossa lehtijutussakaan kun ei niin sanota?”

  Uutinen:

  “Running battles lasted hours, as hooligans and nationalist right-wingers hurled Molotov cocktails and bricks at police. Cars were set on fire, shops were looted and a mobile breast cancer detection unit was destroyed.”

  Toinen:

  “Bulgarian skinheads attack marchers in first ever Sofia Gay Pride Parade”

  “Anti-gay iskut kun ovat suurimmaksi osaksi juurikin islamistien aikaansaannoksia.”

  Jaa? No eivät kyllä ole. Eivätkä tasan tarkkaan ainakaan sellaisissa valtioissa kuin Serbia ja Bulgaria.

  Best,

  J. J.

 7. bemad bemad

  Pride on etupäässä homojen ja lesbojen kausirituaali, millä haetaan “kunniaa” miesten ja naisten sisäisille erotiikkaliittoumille. Pridellä on vain vähän tekemistä minkään monipuolisen seksin harrastamisen kanssa.
  Omasta mielestäni homoilla ja lesboilla on yhteiskunnassamme jo kohtuullisen hyvä perushyväksyntä, joten tällaisten marssien motiiveja täytyy miettiä muustakin näkökulmasta, kuin siitä, että kaikkien pitäisi ne allekirjoittaa. Ja: en ole homovihaaja, vaan homoillutkin henkilö.

  Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että miesten ja naisten välisissä suhteissa olisi kosolti parannettavaa. Miehet ja naiset eivät viihdy keskenään planeetallamme niin hyvin kuin pitäisi, joten on vahingoksi, jos vastakkaiseen sukupuoleen ongelmallisen suhteen omaavat kääntyvät epähuomiossa homoiksi ja lesboiksi, eivätkä kohtaa ongelmiaan. Tuskin voidaan edes saavuttaa sellaista yhteiskuntaa, jossa homot ja lesbot aggressiivisesti voivat marssia toistuvasti kaupungin halki ja saada pelkkiä taputuksia osakseen.

  Tällaiset marssit herättävät aina kysymyksiä, eikä se kysymys ole aina,
  “miksi minä en uskalla homoilla?”. Ihmisillä on oikeus kyseenalaistaa aggressiiviset homokavalkaadit ja miettiä mistä tällainen buumi: lesbojen ja homojen määrän lisääntyminen on lähtöisin. Puhutaan, että se on tulevaisuutta, mutta ei hyvän seksin kehitys kulje absoluuttisesti homoilua kohden sen enempää kuin ihmiset ala syömään pihvejä ilman lisukkeita.

  Vaikka joskus homoilisimmekin, meidän on huolehdittava miehen ja naisen
  välisen yhteistyön ja toimeentulon kehittymisestä ja säilymisestä. Kaasuisku oli kriminaali teko, kuten muissakin maissa tehdyt iskut, mutta on hyvä silti muistaa, että miestä ja naista – molempia tarvitaan tässä maailmassa.

  • Taidan jättää tämän kommentin ihan omaan arvoonsa esimerkkinä uskomattomasta harhakäsityksenä Pridesta ja siitä mitä on olla homoseksuaali. Ilmeisesti tarvitaan runsaasti enemmän tiedotusta siitä, mitä homoseksuaalisuus tarkoittaa jos ihmiset tälläkin vuosituhannella jäsentävät asiaa tällaisen arvoituksellisen mystiikan tasolla. Vähän kuin keskiaikainen ritari näkisi raitiovaunun ja päättäisi “hyökätä lohikäärmeen kimppuun”.

 8. bemad bemad

  Homoseksuaalisuudesta todella pitäisi olla tietoa; en ole asiasta eri mieltä.
  Olen myös sitä mieltä, että esim. lähes jokainen mies voisi nauttia homoilusta jossain määrin, jos antautuisi perspanolle. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska leimautuminen on heteromiehen kannalta ikävää.

  Pridekulkue kuitenkin edistää homouden eriytymistä ja stereotypiaa mielestäni enemmän, kuin tuottaa asiasta tietoa ja ymmärrystä. Ja on otettava huomioon nämä lähtökohdat, että yhteiskunnassamme on homoilulle tilausta senkin takia, ettei sukupuolten välillä mene hyvin.

 9. Matti Pöri Matti Pöri

  Jokainen mies voisi nauttia homoiluista? 😀 Voisiko jokainen nainenkin nainenkin nauttia siitä, että panisi niitäkin miehiä, jotka eivät sytytä. Vai olisiko sittenkin niin, että seksistän nauttii parhaiten silloin kun kumppani sytyttää? Eivät miehet ole jahtaamatta mummojakaan sen vuoksi, että pelkäisivät leimaantuvansa mummoihin sekaantujiin. Tavalliselle heterolle se on se ja sama onko mummo vai mies, kun kumpikaan ei herätä haluja.

  Mutta itse kirjoituksessa oli vain pari epäkohtaa. Selvästi parempi kuin toinen seksuaalivähemmistökirjoituksesi. Tuomion kovuuden tulee riippua vahingon suuruudesta, kuten myös yritetyn vahingon suuruudesta. Mistä muuten tiedät niiden huligaanien olleen homofobisia eikä vaikka homovastaisia?

  Loppu huvitti hieman. Kuinka vaikea on huomata omasta tuttavapiiristä venäjänkielisiä? Miten voi olla tuttava, jos ei koskaan juttele. Tiesitkö että venäjänkielisyyden kuulee puheesta? Venäjänkielessä kun on käytössä toiset sanat ja toisenlaiset äänteet.

 10. bedmad bedmad

  “Jokainen mies voisi nauttia homoiluista? ”

  Olettaisin näin. Eli homoilut jää melko monilta miehiltä väliin sen takia, ettei niin
  ole tapana tehdä ja lisäksi on uskonnolliset, sosiaalimoraaliset käsitykset jne. esteenä. Tiedän, etteivät monet pystyisi elämään homokokemuksen kanssa vajoamatta syvälle. Ymmärrän toisaalta hyvin senkin, että homoilun mahdollisuus ilman naisen saamisen mahdollisuutta ärsyttäisi syrjäytyneitä, koska itse aloitin kahdenvälisen seksielämäni homoilemalla (en varsinaisesti naisen puutteessa, mutta kuitenkin ilman käsillä olevaa naisseuraa).

  “Voisiko jokainen nainenkin nainenkin nauttia siitä, että panisi niitäkin miehiä, jotka eivät sytytä.”

  Tuo on huomattavasti vaativampi kysymys. Itse en ole kaikin puolin
  miesaktiivi, enkä kannata naisen seksuaalisen vallan tuhoamista, mutta toisaalta olen huono vastaamaan kysymyksiin, jotka koskevat esimerkiksi pakkoprostituutiota.
  Mutta yritetään nyt kuitenkin: ihmiset ovat sosioekonomisesti ja geneettisesti erilaisissa positioissa, eikä siitä yleensä keskustella. Jos nainen lähestyy miestä, jota hän ei ns. halua se ei voi olla ainakaan samanlaista lähestymistä, kuin haluun perustuva.

  “Vai olisiko sittenkin niin, että seksistän nauttii parhaiten silloin kun kumppani sytyttää?”

  Toki voidaan kysyä sitäkin, miksi nainen ns. syttyy kapeakatseisista syistä. Mutta jätänpä tämän osion väliin.

  “Eivät miehet ole jahtaamatta mummojakaan sen vuoksi, että pelkäisivät leimaantuvansa mummoihin sekaantujiin. Tavalliselle heterolle se on se ja sama onko mummo vai mies, kun kumpikaan ei herätä haluja.”

  En usko. Homoseksuaalinen kokemus ei ole verrattavissa mummon kanssa naimiseen, ellei tuo toinen mies ole vaari. Vähän sama kuin verrataan aristelevan nörtin vetovoimaa pultsarin vetovoimaan. Ei se toikein toimi.

  • Anonyymi Anonyymi

   Luulenpa ettet vain ymmärrä heteroseksuaalisuutta. Miehen kohdalla se tarkoittaa sitä, että toinen mies ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta. Voin arvata vahvasti miten tällainen ymmärrys voisi jäädä syntymättä, mutten voi ilmaista sitä lipsahtamatta epäkohteliaisuuden puolelle.

Vastaa