Skip to content

Kansa täydessä vaalikuumeessa: päivän tunnelmia vaalimökiltä

Sain tänään todistaa ennennäkemätöntä vaalihurmosta. Jalkauduin iltapäivällä ensimmäistä kertaa puolueen vaalimökille Helsingin keskustaan ja kävin samalla Allianssi ry:n politiikan tuuletuksessa. En aavistanut millaista nostetta tulinkaan kohtaamaan.

Lukemattomat ihmiset tulivat kertomaan äänestävänsä/äänestäneensä minua  ja osa vilautti rannettaan, johon olivat kirjoittaneet ehdokasnumeroni jo aiemmin muistiin. Ehdokasesittelyni ja flyerini loppuivat hetkessä kesken, ja iltaa myöten sain kirjoitella ehdokasnumeroani innostuneille äänestäjille puolueen flyeriin. Monet kertoivat lähtevänsä suoraan kadun toisella puolella sijaitsevaan pääpostiin ennakkoäänestämään.

Mökillemme ilmaantui nuoria myös liittyäkseen puolueeseemme, ehdokkaita kiiteltiin työstään ja suorastaan yllättävä massa ihmisiä suhtautui todella kiinnostuneesti uuteen puolueeseemme – moni heistä sellainen, josta ei itse heti arvaisi piraattien kannattajaksi.

En ole aiemmin todistanut tällaista politisoitumista Suomessa. Ilmapiiri on täysin erilainen kuin viime eduskuntavaaleissa 2007, jotka lipuivat ohi matalan äänestysprosentin säestämänä. Nyt ääniuurnille on jalkautunut moni sellainen, joka aiemmin ei ole kokenut vaivan arvoiseksi äänestää – ehkä siksi, että koetaan tämän vaalikauden olevan erityisen tärkeä tiettyjen peruskysymysten kohdalla.

Vaikka negatiivisia jännitteitäkin on ilmassa, kuten saivat vaalimainosten huoltokierroksen viimeyönä tehneet todistaa (50 tuhottua julistetta Helsingissä), katson ilmapiirin olevan pääasiallisesti toivon ja taisteluhalun täyttämä – on poliittista kevättä rinnassa. Se liekki, jonka monessa äänestäjässä näin, herätti minussa uskon siihen, että tämä politisoituminen ja välittäminen kantaa vielä vaalienkin jälkeen. Ehkä olemme todistamassa uutta poliittisen aktiivisuuden aikakautta, kun netti on kasvanut kampanjointialustana. Monet minun äänestäjäni ovat ainakin tutustuneet tähän blogiini vaalikoneiden linkkien kautta. Blogini on myös kokenut suurta suosiota viime viikon aikana – n. 18 000 käyntiä.

Päivän päätteeksi sytytimme mökille grillin, ja yleisökin osallistui tarjoilemiseen. Kotimatkalla minut tunnistettiin junassa. Elämmekö me uutta 70-lukua?

Published invaalit

9 Comments

 1. Ville Hautakangas Ville Hautakangas

  Positiivista palautetta siellä tulee jatkuvasti. Aluksi kyllä pelottivat kaiken maailman äänestäjät ym. hörhöt, jotka tulivat kyselemään mitä sattuu.

 2. Karnevaalimeininki on melkoinen. En muista että omana äänestysaikana olisi ollut yhtään näin kiihkeitä vaaleja.

  Omaakin ahkeraa sivutoimista kampanjointia yllättäen ja pyytämättä piristi ala-ikäisten vaalitulosten julkistus. Siellä menin minäkin piraattina läpi. Myönnän mieluusti että valtavasti se lämmitti, kun tässä on keväästä lähtien saanut sekä joutunut kantojaan ja erityisesti puoluevalintaansa puolustamaan ja perustelemaan tuon tuosta.

 3. Itsellänikin on vain positiivisia kokemuksia mökiltä, tosin kertomasi juhlameininkin oli jo melkoista ja aika uniikkia!
  Ainoat vihamielisyydet mitä olen vaalimökillä huomannut, oli 2 miestä ketkä tulivat potkimaan sitä Soini-vaalitaulua la-iltana 😀
  Torstaina taas mökkeilyä näillä näkymin!

 4. Riikka Riikka

  Kyllä minusta tämän vuoden vaalit on huomattavasti mielenkiintoisemmat kuin aikaisemmat. Erityisen mielenkiintoiseksi vaalit tekee juurikin Piraattipuolue ja Muutos2011.

  Minulle on myös merkitystä sillä, että vihdoin on ehdokkaita jotka ovat syntyneet 70-luvun lopulla tai 80-luvun alkupuolella, jotka ovat vakavastiotettavia. En viime vaaleissa muista nähneeni oman ikäisiä ehdokkaita, jotka oikeasti ovat äänestämisen arvolla.

  Tänä vuonna on valitsemisen vaikeus.

 5. Jyri Hämäläinen Jyri Hämäläinen

  Vaalitelttailu on kyllä ollut täällä pohjoisempanakin todella antoisaa. Meidät on otettu todella hyvin vastaan.

 6. Topi Topi

  Äänestin Varsinais-Suomessa erästä ehdokasta. Eniten minua harmittaa, että sinä et ole meidän piirissä.

  Älykäs sinä olet ja olin aivan myyty kirjoituksiesi perusteella, että olen valmis antamaan sormeni ja sormuksen sinulle ja teetän sinulle lapsia. Enkä vitsaile tässä asiassa.

  Uskon, että Suomeen tulee suuri muutos, kun Piraattipuolue pääsee eduskuntaan, vaikka ei pääsisi, varsin vahvasti Piraattipuolue pääsee monen kunnan valtuustoon vahvoilla äänillä läpi.

  Sallit varmaan minun sanoa, että tykkään sinun kirjoituksestasi ja luonteestasi kamalasti!

 7. aino aino

  Minäkin yksi niistä nuorista, jotka aktivoituivat tällä kertaa eduskuntavaaleihin – ja ääni meni sinulle, toki monia muita piraatteja jne. läpi käytyäni.

  Onpa hyvä kuulla, että piraattien mökillä riittää väkeä.

 8. Jouni Jouni

  Et voi olla tosissas, ei kai sua vielä -70 luvulla tunnistettu junassa ;>))

 9. Komppaan Topia. Paitsi, että koen olevani liian nuori menemään naimisiin. Joka tapauksessa mielenkiintoiset vaalit ja tunnistaudun myös sinun, Lilja, faniksi. Itse sijaitsen harmillisesti toisessa vaalipiirissä, mutta samaan puoleeseen ääneni kuitenkin menee. Tunnustan olleeni skeptinen Piraattipuolueen suhteen, mutta mielipiteeni on ajan kuluessa muuttunut myötämielisempään suuntaan. Onnea vaaleihin!

Vastaa