Skip to content

Mediamaksu on hallituksen syöpää

Eduskunnassa valmisteilla oleva mediamaksu on paitsi köyhiä kyykyttävä tasavero myös esimerkki huonosta lainvalmisteluprosessista. Koska Yleisradio on julkinen palvelu, on sitä aivan luonnollista rahoittaa verovaroin (eli valtion periminä maksuina) mutta verojen näennäinen korotus herättää aina närää. TV-lupamaksu joka toistaiseksi rahoittaa YLEä on kiinteä ja “vapaaehtoinen” lisävero mutta ongelmia tuottaa paisuneen Yleisradion budjettivaje.

Ratkaisua on kauan yritetty hakea TV-lupamaksujen määrästä, mutta lupamaksujen määrä on laskenut hieman digisiirtymästä. Tämän vuoksi on määrätty työryhmä selvittämään YLEn rahoituksen uudistusta. Ilmiselvä rahoituksen lähde johon työryhmän on ollut pakko törmätä on valtion budjetti, mutta koska oikeistolainen hallitus (kokoomus/keskusta/RKP/vihreät) ei halua menettää suosiota nostamalla äänestäjiensä progressiivisia tuloveroja, ehdottaa se uutta regressiivistä veroa. Regressiivinen vero suosii yksiselitteisesti suurituloisia. Sen sijaan on merkittävä määrä suomalaisia, joiden taloudessa ei ole tilaa 175 euron lisäkustannukselle; mediamaksu johtaisi vain valtion perintätoimiin ja maksu tapahtuisi sossun rahoista verovaroin. Porvarit siis voittavat kumminpäin tahansa.

Nykytila, jossa YLEä voi rahoittaa “vapaaehtoisesti” on sinänsä hyvä jos näkee valtion median epätoivottavana poliittisena vaikutuskanavana. YLE tuskin tulee kuitenkaan lähiaikoina lakkaamaan olemasta, joten lähestykäämme asiaa realistisemmin. YLEn menoja pitäisi karsia reilusti karsimalla sen organisaation paisunutta kokoa, sekä vähentämällä urheilutapahtumien lähetyslupia ja ulkomaisen materiaalin esityslupia. Julkinen sektori on tiettyjä virastoja lukuunottamatta usein tehottomuuden keidas ja piiskan täytyisi viuhua. Lopuksi YLEn määrärahat määrättäisiin jokavuotisesti valtion budjetista otettaviksi niinkuin muutkin julkiset palvelut.

YLEn ei kannata yrittää kilpailla yksityisten medioiden kanssa kalliissa viihdesisällössä, koska kaupalliset kanavat kuitenkin tarjoavat sitä. Yleisradion ainoa jäljellä oleva tehtävä on sivistää kansaa. Minun on ikävä lapsuuteni luontodokumentteja; lisää sellaista kiitos.

Published inajankohtaistapolitiikka

5 Comments

 1. hjffkhg hjffkhg

  Noniin, tuleehan sitä asiallistakin sisältöä. Itse ainakin (ja puheista päätellen monet muut) arvostan laadukkaiden ohjelmien esittämistä YLEllä, sellaisien mitä kaupallisilta kanavilta ei tule koska niillä ei saada niin paljoa rahaa nyhdettyä. Olisi erittäin hyvä ratkaisu, että YLE ei kilpailisi kaupallisten kanavien kanssa vaan tarjoaisi sitä ohjelmasisältöä mitä kaupallisilta kanavilta ei tule.

  Muutenkin tuntuu tyhmältä, että YLEllä öisin ja muihin tällaisin kellonaikoihin ei esitetä mitään ohjelmaa kun kaupallisilta kanavilta ei tule mitään. Ymmärrän hyvin, että kaupallisilla kanavilla ei esitetä ohjelmaa erikoisiin kellonaikoihin koska se ei ole kannattavaa, mutta on typerää että siihen aikaan kun YLEn tarve olisi suurin koska muita vaihtoehtoja ei ole, ei sitten tulekaan mitään sieltäkään! Eihän niitä parhaimpia ohjelmia olisi mitään järkeä esittää yöllä (paitsi uusintoina jne) mutta edes jotain katsottavaa on parempi kuin ei mitään.

  • Minun mielestäni tuossa on se asian ydin. YLEn ei enää kuulu toimia minkä tahansa kulttuurimateriaalin “hyväntekeväisyyslevittäjänä”, koska nykyään on tarpeeksi kannattavaa levittää sellaista maksullisena. Yleisradio on kuitenkin konseptina niin vanha, että sen nykyinen linja edustaa ennemminkin vapaata tulkintaa siitä konseptista, joka muodostui kun Suomi oli vielä nuori valtio. Tätä konseptia voisi ajantasaistaa ja se johtaisi säästöihin.

 2. AV-alan ammattilainen AV-alan ammattilainen

  Lilja, kommenttisi heijastelee monia vastaavia mielipiteitä, ja on silti (tai ehkä juuri siksi) asiantuntematon.

  Ulkomainen viihdeohjelmisto on YLEn halvinta ohjelmaa. Kotimainen draama on kalleinta, siihen väliin tulee mm. juuri kaipaamasi BBC:n luontodokumentit joiden esitysoikeudet maksavat mammonaa (kuten niiden tekeminenkin).

  Tunti kotimaista draamaa maksaa televisiokanavalle noin 100 000 – 150 000 euroa. Tunti ulkomaista dekkarisarjaa (esim CSI) maksaa noin 4000 – 10 000 euroa. On selvää, ettei YLE voi täyttää neljää kanavaa pelkällä kotimaisella tuotannolla tai muilla kalliilla ohjelmilla ilman aivan järjenvastaista budjetinnostoa.

  Taannoin HBO-kanava tarjosi omat sarjansa YLElle puoli-ilmaiseksi, koska ei halunnut niitä rikottavan mainoskatkoin (Yhdysvalloissa HBO on maksullinen kanava, eikä se laita ohjelmiinsa katkoja). Nykyinen balanssi kotimaisen tuotannon tukemista (joka on luonnollisesti kulttuuritoimintaa, ei järkevää bisnestä), urheilulähetyksiä joilla on laaja yleisö, yhteiskunnallisesti merkittäviä taltiointeja (esim. Linnan juhlat), ulkomaista viihdettä ja YLEn omaa asiaohjelmatuotantoa on vuosien hakemisen tulosta ja toiminut jo pitkään. YLEn oman rakenteen tarkistamiseen on toki syytä ja siihen nykyinen toimitusjohtaja onkin ryhtynyt kovalla kädellä, ylilyönteihinkin syyllistyen.

  YLEn rahoittaminen on syytä turvata nykyisellä tasolla, tapahtui se sitten verovaroista tai progressiivisella erillisellä mediamaksulla tai ihan millä vaan. Mutta asiantuntemattomia väittämiä siitä mihin YLEn rahat menevät kannattaa välttää, jos haluaa Eduskuntaan pyrkiä.

Vastaa