Skip to content

Kanadan säveltäjät ehdottavat warez-lisenssien myyntiä

License-to-warez-järjestelmää $10 vastaan on ehdotettu Kanadassa osaksi laajakaistamaksuja säveltäjäjärjestön toimesta, uutisoi The Windsor Star 5.3.2011. Toisin sanoin, Kanadan kansalaiset saisivat vapaasti kopioida netissä kulttuurituotteita ilman oikeudellisia seuraamuksia jos he ostaisivat oikeuden siihen. Levyteollisuuden etujärjestö CRIA ilmoitti, ettei heidän kanssaan ole neuvoteltu asiasta. Kyseessä olisi ikäänkuin moderni versio hyvitysmaksujärjestelmästä, jossa tietysti on omat ongelmansa. Jää epäselväksi miten järjestelmän tuotto olisi tarkoitus jakaa oikeudenhaltijoiden kesken.

Tavallaan tietynlainen “laillista ja verota”-lähestymistapa voisi olla rakentava, mutta minusta olisi kuitenkin antoisampaa jos olisi jokin järjestelmä millä pitää kirjaa siitä, mitä materiaalia kuunnellaan ja miten paljon. Ruotsalainen P2P-palvelu Spotify tarjoaa minusta tähän nokkelan ratkaisun, mutta tekijänoikeusjärjestelmää olisi kehitettävä niin, että tuotot menisivät ennemminkin artistille kuin mediajäteille. Spotify on toiseksi suurin tulonlähde Euroopassa levy-yhtiöille. Toistaiseksi Spotify on tekijänoikeusjärjestelyiden takia käytettävissä vain Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Hollannissa, Espanjassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Käsittääkseni vastaavaa palvelua ei ole tarjolla Amerikan mantereella.

Arvostan säveltäjäjärjestön rohkeutta lähestyä asiaa ohitse levy-yhtiöiden välikäsien ja uskon tämän olevan asenteellisesti edistyksellinen askel kohti nykyaikaisempia kulttuurituotteiden ansaintamalleja. Viime 60 vuoden aikana termi “tekijänoikeus” on tullut enenevissä määrin absurdiksi. Kyse on ollut kustantajan oikeuksista. Näkisin mielelläni levy-yhtiöiden roolin siirtyvän lähemmäksi 1940-lukua edeltävään malliin, jossa oikeudet pysyvät artisteilla ja levy-yhtiöt toimivat lähinnä tuottajina koska levynpainannan välikättä ei enää tarvita. Eiköhän voida nyt digitaaliajassa jo luopua termistä “levy-yhtiö”?

Valtion virallinen BitTorrent-tracker pystyyn?

Published inajankohtaistapolitiikka

3 Comments

Vastaa