Skip to content

Kävelkäämme kuin egyptiläiset

Egyptissä meneillään oleva vallankumousyritys voi onnistua, Tunisian tapahtumista inspiroituneena. USAn varustamat kansalliset asevoimat ovat ilmeisesti vielä virallisesti hallituksen puolella, mutta lojaalisuuden epävarmuudesta on keskusteltu. Mellakkapoliisit ampuvat uutisten mukaan kovat piipussa yrittäessään hajoittaa väkimassoja.

Erikoista kansannousussa vaikuttaa olevan se, ettei sillä ole selkeitä johtohahmoja tai keskeistä ryhmää joka olisi järjestänyt toimintaa. Suuri osa viestinnästä on tapahtunut Internetin Twitter- ja Facebook -palveluiden kautta, vaikka hallitus on käytännössä yrittänyt eristäytyä Internetistä kokonaan hillitäkseen väestöä.

Mielenosoittajien tavoitteeksi on ilmeisesti äskettäin muodostunut koko hallituksen kaataminen presidentti Hosni Mubarakia myöten, eikä ole myöntynyt hallituksen lupauksiin ministereiden eroamisesta. Klo 16 Suomen aikaa alkaa Kairossa julistettu ulkonaliikkumiskielto, jonka tottelu vaikuttaa epätodennäköiseltä. Al Jazeeran englanninkielistä uutislähetystä voi seurata suorana uutistoimiston nettisivuilta (english.aljazeera.net). Myös muissa lähi-Idän maissa ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään, saadessaan taisteluintoa Egyptin kansalta.

Paraikaa on meneillä solidaarisuusmielenosoitus Helsingin Egyptin suurlähetystöllä. Tänään me olemme kaikki Egyptiläisiä.

Al Jazeeran YouTube-kanavalta löytyy myös paljon materiaalia tapahtumista ja haastatteluja.


Al Jazeera: Egypt – The Youth Perspective

Published inajankohtaista

Be First to Comment

Vastaa