Skip to content

Homot jyräsivät linnanjuhlat

Kanssaehdokkaani Jaakko Koivula kirjoitti mainion keskustelunavauksen “Vähän kunnioitusta itsenäisyyspäivän linnan juhlien aiheuttamasta kohusta. Varoituksena mahdollisille lukijoille, on kyseessä taas yksi nimettömien Uuden Suomen hörhöjen blogikommenttisota. Lyhyesti tiivistettynä aiheeseen perehtymättömille, oli linnan juhliin kutsuttu pari mokomaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa henkilöä ja tästähän sitten syntyi skandaali kun tanssilattialla näkyi illan mittaan kaksi naisparia ja yksi miespari. Muun muassa Uuden Suomen blogaaja Jan Rossi ehdätti kuvailemaan asiaa seuraavasti:

“Ei voi muutakuin todeta, että eiliset linnanjuhlat olivat yhden vähemmistöryhmän juhlaa, jossa perinteistä tehtiin luokatonta pilkkaa. Tähän ollaan tultu Halosen Suomessa. Halosen Suomi haluaa esittäytyä maailmalle yhden vähemmistöryhmän temmellyskenttänä.”

Aivan yksin Rossi ei taitanut olla näkökulmansa kanssa, koska blogien kommenteista löytyy parisataa jos jonkinlaisia keskiajan arvomaailmaa suoltavia, nimettömyyden takana piileskeleviä hörhöjä, jotka toistaa samaa mantraa kuin edeltävät kommentoijat. Ehkä he saavat tästä jotain piirirunkkaustyydytystä – ei voi tietää.

Sitä sen sijaan sopii kysyä, miten nämä seksuaalivähemmistöihin ilmeisesti kuuluvaa pari tyyppiä “jyräsivät” linnanjuhlat ollessaan “yliedustettuja” ja tekivät näistä “vähemmistöryhmän juhlaa“. Panu Horsmalahti esitti varovaisen arvion seksuaalivähemmistöjen osuudesta väestössä ja totesi, että jos edustus olisi ollut jotenkin kohdallaan, olisi samaa sukupuolta olevia pareja pitänyt olla lähemmäs 27 eikä kolme. Samaan aikaan kommentoijat jaksoivat kitistä, että tätä se sitten on kun se Halosen käärme kutsuu ihmisiä juhliin vaan seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Vaikka linnan juhlat ovat pullollaan turhia julkkiksia ja niiden serkunpoikia, pitäisikin yhtäkkiä esittää pitkä meriittilista ja mieluiten olla sotasankari veteraani jos sattuu kuulumaan johonkin seksuaalivähemmistöön. Mainittakoon, että kyseiset “homokutsuvieraat” olivat jonkun sortin julkkiksia tai vaikuttajia ihan seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta ja seassa oli niinkin vähäpätöinen meriitti kuin Taekwondon raskaan sarjan hallitseva maailmanmestari. SETAn suursalaliiton salaiselta homolistaltahan ne vieraat sattumalta arvottiin, niinpäniin.

Mikä sitten saa katkeroituneen, itsensä jokaisen enemmistön edustajaksi kuvittelevan Pentin korvienvälin kuohumaan? Jos kommentoijien äänensävyä on uskoa, ilmeisesti jonkinlainen ajatus siitä, että seksuaalienemmistöllä olisi oikeus hegemoniaan, jonka kunnioittamatta jättäminen olisi suora hyökkäys tätä ajatusta ylläpitäviä vastaan. Jostain syystä tämä muistuttaa paljon konseptia “jumalanpilkka”. Ihan yhtä harhaista.

Linnanjuhlia seuraavana aamuna Radio Voicen haastattelussa tyylikonsultti Sarvi kommentoi “tapahtunutta”. Sarven mielestä Linnan juhlat olivat “liian arvokas tilaisuus homoparien tanssimiselle“. Anteeksi, mutta mitä helvettiä?

“Olisiko sitten kumminkin voinut jättää poikaparit ja tyttöparit pyörähtelemättä keskenään siellä tanssilattialla. Minulla on ystäväpiirissä lukuisia seksuaalivähemmistöön kuuluvia tyyppejä mutta en usko, että heistä kauhean moni menisi tuollaiselle näyttämölle tanssimaan keskenään. Että vähän kunnioitusta.”

On jotenkin hyvin hämmentävää, että ihminen joka väittää omaavansa lukuisia seksuaalivähemmistöön kuuluvia ystäviä, silti kehtaa julkisesti tosta noin todeta, että jos sattuu kuulumaan seksuaalivähemmistöön niin “eipä sitten tanssita puolison kanssa julkisesti, että siellä kotona omassa makuuhuoneessa vaan”. Jos minä sattuisin olemaan homo, en ainakaan haluaisi olla Sarven kaveri. Enkä kyllä haluaisi muutenkaan, kun juttujen taso on mitä on. Sarven kommentista paistaa läpi tietynlainen arvokäsitys, että samaa sukupuolta olevien ihmisten välinen suhde olisi jotenkin…leikkiä – jotain kevytmielistä pelleilyä ja huomionhakuista farssia. Vähän sellaista jotain nuorten trendihommaa niinku seisovat hiukset, jota sitten voidaan pyytää Anni-serkkua jättämään kotiinsa ettei sukujuhlissa sitten mummot pahastuisi. Onko Suomi oikeasti vieläkin tällä ymmärryksen tasolla? Toivottavasti ei, koska minun on vaikea kuvitella sellaiselle kansakunnalle erityisen valoisaa tulevaisuutta.

Uuden Suomen syövereistä löytyi näinkin sivistynyt ja asiantunteva toteamus:

Suomeen on kehitetty uusi hissimalli. Se ei ole Koneen eikä Otiksen tuotos, vaan Halonen, Seta ry ja media ovat rakentaneet Suomeen uuden tavan edetä uralla: Herrahissin uusi versio on HOMOHISSI ! Kerro olevasi HOMO ja lyöt laudalta kaikki muut pätevät hakijat juuri HOMOUTESI ansiosta ! HOMOHISSI vie sinut korkeuksiin !!

Ehkä Pentti Jokaenemmistö kokeekin itsensä vähempiarvoiseksi kun ei saanut lapsena tuntea itseään erikoiseksi. Kenties Pentti haluaisi itsekin olla homo.

Published inajankohtaista

3 Comments

 1. ä ä

  Asiaa.

 2. narnia narnia

  Haluaisin kovasti vältellä kärjistäviä “heterous on fasismia” -tyyppisiä kannanottoja. Haluaisin, jos siihen olisi mitään aihetta tai syytä.

 3. jorma jorma

  Kyllä minun ymmärtääkseni yksityisillä ihmisillä on edelleenkin oikeus olla juntteja ja esimerkiksi vetää herne nenään jossain Linnan juhlissa (itsehän en niitä seuraa, kuulen niistä ihan tarpeekseni välikäsien kautta) näkemistään homopareista. Toki myös Lilja Tammisen tapaisilla ihmisillä on oikeus sitten torua ja moralisoida niitä asenteistaan ja huomauttaa, jos ne väittävät jotain epäloogista, kuten että “homoparit ovat yliedustettuina Linnan juhlissa”.

  “Heterous on fasismia” -marttyyriasenne on kyllä sitten jo aika paksun kuuloista, kun ollaan nykypäivän Suomessa. Kyse on yksityisten ihmisten laillisista mielipiteistä. Mikään lakihan ei pakota Suomessa pitämään homoparien näkemisestä Linnan juhlissa. Mitä taas “kansakunnan tulevaisuuden” ja kansakunnan (joidenkin) jäsenten homoasenteiden välistä yhteyttä koskeviin teorioihin tulee, niin sen yhteyden luonne on mielestäni kauniisti sanottuna kyseenalainen. Vaikka kyllähän internettiin kaikenlaisia teorioita mahtuu, ei sen puoleen.

Vastaa